Strona głównaKultura HiszpaniiKuchnia hiszpańskaRopa Vieja - proste danie, genialny smak

Ropa Vieja – proste danie, genialny smak

Choć ropa vieja swoje korzenie ma na Wyspach Kanaryjskich, to największą popularnością cieszy się w tradycyjnej kuchni kubańskiej.

Danie składa się z rozdrobnionego steku wołowego gotowanego na bazie sosu pomidorowego. Serwowane jest z ryżem i czarną fasolą.

Rozmaite odmiany tego dania znane są również w Kolumbii i Wenezueli, gdzie nazywa się je carne desmechada lub mechada. W Kostaryce znajdziemy je pod nazwą carne mechada, a w Panamie pod oryginalną nazwą – ropa vieja. Każda z odmian różni się nieco pod kątem rodzaju mięsa, czy innych składników. Ogólny wygląd dania pozostaje jednak bez większych zmian.

Na Kubie czarna fasola i ryż nazywane są Moros y Cristianos, gdzie Moros (maurowie) odnosi się do czarnej fasoli, a Cristianos (chrześcijanie) do ryżu. Gdy oba te składniki gotowane są razem, nazywa się je congrí.

Tak naprawdę ropa vieja oznacza…

Skąd się wzięła ta specyficzna nazwa, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza stare ubrania? Zdania są podzielone. Według niektórych jest to tylko kwestia samej konsystencji dania, które może przypominać pocięte szmaty… Istnieje jednak także legenda, która opowiada o bardzo ubogim człowieku, którego rodzina przyszła na kolację. Nie mógł on kupić wystarczająco dużo jedzenia, więc poszedł do szafy i zabrał z niej kilka starych ubrań, aby je ugotować. Podczas gotowania miłość tego człowieka do rodziny sprawiła, że stare ubrania zamieniły się w pyszny gulasz wołowy… Cóż, jaki kraj, takie legendy ;).

Jessica Alvaro
Jessica Alvaro
Podróże były mi bliskie od zawsze. Pasja. Hobby. Można to różnie nazywać. Dla mnie to powietrze, bez którego nie mogę oddychać. Słońce, bez którego zapominam, co to uśmiech. I życie. Najlepsze z możliwych!

ZOBACZ RÓWNIEŻ

POLECANE ARTYKUŁY