Strona głównaKraje iberoamerykańskieEkwadorPoznaj 6 najdziwniejszych potraw kuchni ekwadorskiej
ReklamaHiszpańskie Kubki Hispanico

Chociaż kuchnia ekwadorska nie jest zbyt znana i popularna w Polsce, jest z pewnością godna uwagi.

Ekwadorczycy lubią dobrze i smacznie zjeść, dlatego ilość potraw, jakie oferuje tradycyjna kuchnia ekwadorska jest naprawdę ogromna. Będąc w tym kraju, można jednak skosztować nie tylko typowych dla niego dań takich jak: owoce morza, ryby, czy zupy, ale też wielu bardzo… oryginalnych rzeczy. Dziś pokażemy wam 6 najdziwniejszych potraw kuchni ekwadorskiej.

Cuy

Świnki morskie w naszej kulturze kojarzą się wyłącznie z sympatycznym zwierzątkiem domowym. W Ekwadorze zaś stanowią jeden z największych przysmaków i można je bez problemu zakupić na każdym targu. Świnkę morską przyrządza się na wiele sposobów, ale największą popularnością cieszy się wersja smażona i pieczona. Mięso świnki morskiej dodaje się nawet do pizzy!

Guatitas

Guatitas to narodowa potrawa w Ekwadorze, która rzekomo niweluje nieprzyjemne objawy kaca. Danie składa się z oczyszczonych i ugotowanych kawałków krowiego żołądka, a podaje się z nią zazwyczaj ziemniaki, sos orzechowy, lun i inne lokalne przysmaki, takie jak kukurydza.

Caldo de Salchicha

Caldo de Salchicha (lub inaczej Caldo de Manguera) to bulion, którego głównymi składnikami są czarna kiełbasa i podroby wieprzowe faszerowane ryżem. Wszystko na koniec obowiązkowo zalewa się świńską krwią.

Caldo de Pata

Jak widać Ekwadorczycy lubują się w mniej standardowych odmianach zup. Caldo de Pata to zupa na bazie… krowich lub bawolich kopyt. Potrawa jest zazwyczaj podawana na ostro, z dodatkiem ryżu i awokado.

Yahuarlocro

Yahuarlocro to po prostu gulasz, który jest przygotowywany z wnętrzności jagnięcych. W skład potrawy wchodzą jelita, wątroba, płuca, serce, a nawet język. Do dania często dodaje się marynowaną czerwoną cebulę, awokado, a całość zalewa się jagnięcą krwią.

Caldo de Tronquito

Ostatnia już zupa w zestawieniu. Tym razem głównym składnikiem jest byczy penis, który uważa się w Ekwadorze za prawdziwy afrodyzjak. Podobne właściwości przypisuje się również zupie z byczych jąder, która jest tam równie popularna.

Reklama
Paulina Roszkowska
Miłośniczka Teneryfy i Sal­va­dora Dalí. Chciałaby odwiedzić wszystkie Wyspy Kanaryjskie. Uważa, że żadna chwila spędzona na gotowaniu nie jest zmarnowana - zwłaszcza jeśli mowa o kuchni hiszpańskiej lub meksykańskiej.
Reklama
ŚLEDŹ NASZ PROFIL
12,062FaniLubię
9,609ObserwującyObserwuj
67SubskrybującySubskrybuj
OSTATNIO DODANE
Reklama
Booking.com
ReklamaHiszpańskie Kubki Hispanico

Chociaż kuchnia ekwadorska nie jest zbyt znana i popularna w Polsce, jest z pewnością godna uwagi.

Ekwadorczycy lubią dobrze i smacznie zjeść, dlatego ilość potraw, jakie oferuje tradycyjna kuchnia ekwadorska jest naprawdę ogromna. Będąc w tym kraju, można jednak skosztować nie tylko typowych dla niego dań takich jak: owoce morza, ryby, czy zupy, ale też wielu bardzo… oryginalnych rzeczy. Dziś pokażemy wam 6 najdziwniejszych potraw kuchni ekwadorskiej.

Cuy

Świnki morskie w naszej kulturze kojarzą się wyłącznie z sympatycznym zwierzątkiem domowym. W Ekwadorze zaś stanowią jeden z największych przysmaków i można je bez problemu zakupić na każdym targu. Świnkę morską przyrządza się na wiele sposobów, ale największą popularnością cieszy się wersja smażona i pieczona. Mięso świnki morskiej dodaje się nawet do pizzy!

Guatitas

Guatitas to narodowa potrawa w Ekwadorze, która rzekomo niweluje nieprzyjemne objawy kaca. Danie składa się z oczyszczonych i ugotowanych kawałków krowiego żołądka, a podaje się z nią zazwyczaj ziemniaki, sos orzechowy, lun i inne lokalne przysmaki, takie jak kukurydza.

Caldo de Salchicha

Caldo de Salchicha (lub inaczej Caldo de Manguera) to bulion, którego głównymi składnikami są czarna kiełbasa i podroby wieprzowe faszerowane ryżem. Wszystko na koniec obowiązkowo zalewa się świńską krwią.

Caldo de Pata

Jak widać Ekwadorczycy lubują się w mniej standardowych odmianach zup. Caldo de Pata to zupa na bazie… krowich lub bawolich kopyt. Potrawa jest zazwyczaj podawana na ostro, z dodatkiem ryżu i awokado.

Yahuarlocro

Yahuarlocro to po prostu gulasz, który jest przygotowywany z wnętrzności jagnięcych. W skład potrawy wchodzą jelita, wątroba, płuca, serce, a nawet język. Do dania często dodaje się marynowaną czerwoną cebulę, awokado, a całość zalewa się jagnięcą krwią.

Caldo de Tronquito

Ostatnia już zupa w zestawieniu. Tym razem głównym składnikiem jest byczy penis, który uważa się w Ekwadorze za prawdziwy afrodyzjak. Podobne właściwości przypisuje się również zupie z byczych jąder, która jest tam równie popularna.

Reklama
Paulina Roszkowska
Miłośniczka Teneryfy i Sal­va­dora Dalí. Chciałaby odwiedzić wszystkie Wyspy Kanaryjskie. Uważa, że żadna chwila spędzona na gotowaniu nie jest zmarnowana - zwłaszcza jeśli mowa o kuchni hiszpańskiej lub meksykańskiej.
Reklama
ŚLEDŹ NASZ PROFIL
12,062FaniLubię
9,609ObserwującyObserwuj
67SubskrybującySubskrybuj
Booking.com

OSTATNIO DODANE
Reklama
POPULARNE W TYM TYGODNIU
Reklama

1 KOMENTARZ

Comments are closed.