Strona głównaKultura HiszpaniiKuchniaCo ugotować po wakacjach w Hiszpanii? Przepisy kuchni hiszpańskiej

Co ugotować po wakacjach w Hiszpanii? Przepisy kuchni hiszpańskiej

ReklamaHiszpańskie Kubki Hispanico

Wracasz z hiszpańskich wakacji i tęsknisz za tym niezwykłym śródziemnomorskim klimatem. Chcesz przywołać odrobinę tamtejszej aury, historii i słońca w swoim domu. Jak to zrobić w prosty i przyjemny sposób? Kluczem niech będzie jedyna w swoim rodzaju kuchnia hiszpańska.

W kategorii bogactwa smaków kuchnia hiszpańska ma niewielką konkurencję. Półwysep Iberyjski jest ojczyzną smacznych kanapek, nieziemskich tart, wybornych win i wyjątkowej pod wieloma względami kuchni. Dobra wiadomość: każdy z nas jest w stanie przygotować przepyszne hiszpańskie potrawy w swojej warszawskiej, katowickiej czy krakowskiej kuchni. Oto zestaw dań pysznych i łatwych do przygotowania o każdej porze roku, niezależnie od szerokości geograficznej.

Dowiedz się więcej o kuchni hiszpańskiej – charakterystyka i najlepsze przepisy >>

Gazpacho

Gazpacho, hiszpańska zupa pomidorowa z rukolą w białej misce
Gazpacho

W Polsce nazwalibyśmy gazpacho „chłodnikiem z pomidorów” i wcale nie byłby to błąd. Ta podawana na chłodno zupa pomidorowa jest chlubą regionów takich jak Andaluzja, Estremadura i Kastylia-La Mancha. Najpopularniejsza jest wersja andaluzyjska: z pomidorami, papryką i czosnkiem. Trudno wyobrazić sobie lepsze danie na upalne dni. Chcąc przygotować gazpacho dla 4 osób, potrzebujemy: 1 kg dojrzałych pomidorów, 2 małych zielonych papryczek, 2 ząbków czosnku, 100 g chleba, 4 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżki octu, wody, gotowanego jajka i soli.

Paella

Paella z krewetkami na dużej patelni
Paella

Nie był w Hiszpanii, kto nie spróbował paelli. Jest to jedno z najbardziej ikonicznych dań pochodzących z Półwyspu Iberyjskiego. Czy musimy dodawać, że również jedno z najłatwiejszych do przygotowania?

Wielu smakoszy twierdzi, że prawdziwą paellę zjemy w Walencji. Przyrządza się ją z walenckiego ryżu, kurczaka, królika, ślimaków, białej fasoli (garrafo), bobu (tabella), zielonej fasoli (ferradura), czosnku, pomidorów, papryki mielonej, oliwy z oliwek, soli i szafranu. Najpopularniejsza (również w Polsce) jest z kolei paella marinera, czyli wariant z owocami morza, do której zamiast królika, kurczaka i ślimaków dorzucamy krewetki, małże i kalmary (pocięte na paski).

Sprawdź jak zrobić pyszną Paelle według Marii Sadowskiej >>

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas, hiszpański omlet ziemniaczany na dużym białym talerzu
Tortilla de patatas

Gdybyśmy robili ranking najpopularniejszych hiszpańskich potraw, tortilla musiałaby znaleźć się na podium. W samej Hiszpanii działa wiele barów, w których jest to jedyny punkt menu. Każdy, kto liznął (nomen omen) iberyjskiej kuchni, musiał spotkać się z tą nazwą. Poszukując prawdziwej tortilli, musimy wiedzieć, że funkcjonują dwie konkurujące ze sobą szkoły: według pierwszej prawdziwy omlet ziemniaczany nie zawiera w swoim składzie cebuli, druga reprezentuje stanowisko, że cebula to nieodzowny składnik tego arcyhiszpańskiego dania. Co do jednego obie frakcje są jednak zgodne: tortilla nigdy nie będzie kompletna bez jajek i ziemniaków. Dla wielu tortilla de patatas to ta jedyna prawdziwa hiszpańska tortilla. Sekret jej smaku, podobnie jak w przypadku opisywanych wcześniej potraw, polega na prostocie. To tylko pięć składników: jajka, cebula, ziemniaki, oliwa z oliwek i sól – a ile w tym smaku!

Porcja dla 4 osób wymaga: 4 średniej wielkości ziemniaków, 4–5 jajek, 1 średniej cebuli, oliwy z oliwek i soli.

Churros

Churros w miseczce z płynną czekoladą i w serwetce
Churros

Czas na odrobinę słodyczy. Churros to przysmak ceniony przez wszystkich, niezależnie od wieku. Co ciekawe, ten łakoć w Hiszpanii jest popularnym daniem śniadaniowym! Ten charakterystyczny tłusty wypiek w kształcie pałeczki o gwieździstym przekroju można podawać z gorącą czekoladą lub posypką z cukru pudru. Jeżeli na twojej ulicy nie ma akurat stoiska z churros (a zakładamy, że w Polsce jest ich niewiele), z łatwością możesz przyrządzić je w swojej kuchni. Potrzebne ci będą następujące składniki: 1 duża szklanka białej mąki, 1 duża szklanka wody, 1 łyżeczka oleju, szczypta soli, oliwa z oliwek i cukier.

Jak zrobić pyszne i chrupiące churrosy? Sprawdź przepis tutaj >>

Tarta de Santiago

Pod tą pięknie brzmiącą nazwą kryje się biszkopt migdałowy znany ze swojej lekkiej, puszystej konsystencji. Jest to tradycyjny deser podawany w miejscowościach znajdujących się na pielgrzymim szlaku do Santiago de Compostela w Galicji. Ze względu na znaczenie tej konkretnej tarty na jej wierzchu usypuje się charakterystyczny krzyż z cukru pudru. Jest to przepyszne ciasto w smaku przypominające marcepan. Doskonale komponuje się z poranną kawą lub wieczornym kieliszkiem wina.

Na bazę potrzebujemy: 1 jajka, 125 g cukru, 2 szklanek mąki, cynamonu i wody. Nadzienie to: 4 jajka, 250 g cukru, 250 g mielonych migdałów, skórka cytryny, cynamon i cukier puder.

Pan con tomate

Kanapka z pomidorami to żelazna klasyka hiszpańskich tapas. Choć jest to danie banalnie wręcz proste, natychmiast przywodzi wspomnienia ostatnich wakacji w Katalonii. Do przygotowania tego smakołyku potrzebujemy tak naprawdę pięciu składników: chleba (może być tostowy), pomidora, czosnku, oliwy z oliwek i soli. Pomimo ekstremalnie uproszczonego przepisu istnieje ponoć wiele szkół przyrządzania pan con tomate. Zgodnie z metodą katalońską chleb należy natrzeć czosnkiem, a pomidor przekroić przez środek. Pomidora nie będziemy kłaść na kromkę, lecz nacierać nim chleb. Całość posypujemy odrobiną soli i skrapiamy oliwą z oliwek. Ot, cała filozofia.

Reklama
Reklama
ŚLEDŹ NASZ PROFIL
12,062FaniLubię
9,609ObserwującyObserwuj
67SubskrybującySubskrybuj
OSTATNIO DODANE
Reklama
Booking.com
ReklamaHiszpańskie Kubki Hispanico

Wracasz z hiszpańskich wakacji i tęsknisz za tym niezwykłym śródziemnomorskim klimatem. Chcesz przywołać odrobinę tamtejszej aury, historii i słońca w swoim domu. Jak to zrobić w prosty i przyjemny sposób? Kluczem niech będzie jedyna w swoim rodzaju kuchnia hiszpańska.

W kategorii bogactwa smaków kuchnia hiszpańska ma niewielką konkurencję. Półwysep Iberyjski jest ojczyzną smacznych kanapek, nieziemskich tart, wybornych win i wyjątkowej pod wieloma względami kuchni. Dobra wiadomość: każdy z nas jest w stanie przygotować przepyszne hiszpańskie potrawy w swojej warszawskiej, katowickiej czy krakowskiej kuchni. Oto zestaw dań pysznych i łatwych do przygotowania o każdej porze roku, niezależnie od szerokości geograficznej.

Dowiedz się więcej o kuchni hiszpańskiej – charakterystyka i najlepsze przepisy >>

Gazpacho

Gazpacho, hiszpańska zupa pomidorowa z rukolą w białej misce
Gazpacho

W Polsce nazwalibyśmy gazpacho „chłodnikiem z pomidorów” i wcale nie byłby to błąd. Ta podawana na chłodno zupa pomidorowa jest chlubą regionów takich jak Andaluzja, Estremadura i Kastylia-La Mancha. Najpopularniejsza jest wersja andaluzyjska: z pomidorami, papryką i czosnkiem. Trudno wyobrazić sobie lepsze danie na upalne dni. Chcąc przygotować gazpacho dla 4 osób, potrzebujemy: 1 kg dojrzałych pomidorów, 2 małych zielonych papryczek, 2 ząbków czosnku, 100 g chleba, 4 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżki octu, wody, gotowanego jajka i soli.

Paella

Paella z krewetkami na dużej patelni
Paella

Nie był w Hiszpanii, kto nie spróbował paelli. Jest to jedno z najbardziej ikonicznych dań pochodzących z Półwyspu Iberyjskiego. Czy musimy dodawać, że również jedno z najłatwiejszych do przygotowania?

Wielu smakoszy twierdzi, że prawdziwą paellę zjemy w Walencji. Przyrządza się ją z walenckiego ryżu, kurczaka, królika, ślimaków, białej fasoli (garrafo), bobu (tabella), zielonej fasoli (ferradura), czosnku, pomidorów, papryki mielonej, oliwy z oliwek, soli i szafranu. Najpopularniejsza (również w Polsce) jest z kolei paella marinera, czyli wariant z owocami morza, do której zamiast królika, kurczaka i ślimaków dorzucamy krewetki, małże i kalmary (pocięte na paski).

Sprawdź jak zrobić pyszną Paelle według Marii Sadowskiej >>

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas, hiszpański omlet ziemniaczany na dużym białym talerzu
Tortilla de patatas

Gdybyśmy robili ranking najpopularniejszych hiszpańskich potraw, tortilla musiałaby znaleźć się na podium. W samej Hiszpanii działa wiele barów, w których jest to jedyny punkt menu. Każdy, kto liznął (nomen omen) iberyjskiej kuchni, musiał spotkać się z tą nazwą. Poszukując prawdziwej tortilli, musimy wiedzieć, że funkcjonują dwie konkurujące ze sobą szkoły: według pierwszej prawdziwy omlet ziemniaczany nie zawiera w swoim składzie cebuli, druga reprezentuje stanowisko, że cebula to nieodzowny składnik tego arcyhiszpańskiego dania. Co do jednego obie frakcje są jednak zgodne: tortilla nigdy nie będzie kompletna bez jajek i ziemniaków. Dla wielu tortilla de patatas to ta jedyna prawdziwa hiszpańska tortilla. Sekret jej smaku, podobnie jak w przypadku opisywanych wcześniej potraw, polega na prostocie. To tylko pięć składników: jajka, cebula, ziemniaki, oliwa z oliwek i sól – a ile w tym smaku!

Porcja dla 4 osób wymaga: 4 średniej wielkości ziemniaków, 4–5 jajek, 1 średniej cebuli, oliwy z oliwek i soli.

Churros

Churros w miseczce z płynną czekoladą i w serwetce
Churros

Czas na odrobinę słodyczy. Churros to przysmak ceniony przez wszystkich, niezależnie od wieku. Co ciekawe, ten łakoć w Hiszpanii jest popularnym daniem śniadaniowym! Ten charakterystyczny tłusty wypiek w kształcie pałeczki o gwieździstym przekroju można podawać z gorącą czekoladą lub posypką z cukru pudru. Jeżeli na twojej ulicy nie ma akurat stoiska z churros (a zakładamy, że w Polsce jest ich niewiele), z łatwością możesz przyrządzić je w swojej kuchni. Potrzebne ci będą następujące składniki: 1 duża szklanka białej mąki, 1 duża szklanka wody, 1 łyżeczka oleju, szczypta soli, oliwa z oliwek i cukier.

Jak zrobić pyszne i chrupiące churrosy? Sprawdź przepis tutaj >>

Tarta de Santiago

Pod tą pięknie brzmiącą nazwą kryje się biszkopt migdałowy znany ze swojej lekkiej, puszystej konsystencji. Jest to tradycyjny deser podawany w miejscowościach znajdujących się na pielgrzymim szlaku do Santiago de Compostela w Galicji. Ze względu na znaczenie tej konkretnej tarty na jej wierzchu usypuje się charakterystyczny krzyż z cukru pudru. Jest to przepyszne ciasto w smaku przypominające marcepan. Doskonale komponuje się z poranną kawą lub wieczornym kieliszkiem wina.

Na bazę potrzebujemy: 1 jajka, 125 g cukru, 2 szklanek mąki, cynamonu i wody. Nadzienie to: 4 jajka, 250 g cukru, 250 g mielonych migdałów, skórka cytryny, cynamon i cukier puder.

Pan con tomate

Kanapka z pomidorami to żelazna klasyka hiszpańskich tapas. Choć jest to danie banalnie wręcz proste, natychmiast przywodzi wspomnienia ostatnich wakacji w Katalonii. Do przygotowania tego smakołyku potrzebujemy tak naprawdę pięciu składników: chleba (może być tostowy), pomidora, czosnku, oliwy z oliwek i soli. Pomimo ekstremalnie uproszczonego przepisu istnieje ponoć wiele szkół przyrządzania pan con tomate. Zgodnie z metodą katalońską chleb należy natrzeć czosnkiem, a pomidor przekroić przez środek. Pomidora nie będziemy kłaść na kromkę, lecz nacierać nim chleb. Całość posypujemy odrobiną soli i skrapiamy oliwą z oliwek. Ot, cała filozofia.

Reklama
Reklama
ŚLEDŹ NASZ PROFIL
12,062FaniLubię
9,609ObserwującyObserwuj
67SubskrybującySubskrybuj
Booking.com

OSTATNIO DODANE
Reklama
POPULARNE W TYM TYGODNIU
Reklama