Strona głównaKultura HiszpaniiKuchnia hiszpańskaHiszpania światową stolicą czarnych trufli

Rejon Gúdar-Javalambre położony między górskimi terenami wokół miasta Teruel  i wybrzeżem Walencji do tej pory był jednym z najmniej znanych miejsc w Hiszpanii.

Od pewnego czasu ten zapomniany obszar zyskuje jednak rozgłos. Niedawno otrzymał tytuł światowej stolicy czarnych trufli.

Większą część Gúdar-Javalambre zajmują plantacje dębu ostrolistnego, w którego korzeniach rosną luksusowe grzyby. W odnajdywaniu ukrytych pod ziemią skarbów pomagają ludziom psy. Z nosami nisko przy ziemi szukają zapachu trufli i w przeciwieństwie do specjalnie tresowanych świń, nie zjadają znalezionych łupów. Kiedy pies znajdzie miejsce, gdzie czuje intensywny zapach trufla, zbieracz delikatnie odkopuje ziemię łopatką, by wydobyć cenną zdobycz.

W roku 2015 aż 70% światowych zbiorów trufli (ponad 40 ton luksusowych grzybów) pochodziło właśnie z tego regionu Hiszpanii.

Reklama
ŹródłoTHE LOCAL
Marcelina Foltyn-Kaczmarek
Marcelina Foltyn-Kaczmarek
Specjalnie dla Was odkrywam tajemnice Hiszpanii i innych krajów, w których używa się pięknego języka hiszpańskiego. Szukam i opisuję ciekawostki z kultury, sztuki i życia codziennego. Mam nadzieję, że Was zainteresują!
Reklama
ŚLEDŹ NASZ PROFIL
12,062FaniLubię
9,609ObserwującyObserwuj
67SubskrybującySubskrybuj
OSTATNIO DODANE
Reklama
Booking.com

Rejon Gúdar-Javalambre położony między górskimi terenami wokół miasta Teruel  i wybrzeżem Walencji do tej pory był jednym z najmniej znanych miejsc w Hiszpanii.

Od pewnego czasu ten zapomniany obszar zyskuje jednak rozgłos. Niedawno otrzymał tytuł światowej stolicy czarnych trufli.

Większą część Gúdar-Javalambre zajmują plantacje dębu ostrolistnego, w którego korzeniach rosną luksusowe grzyby. W odnajdywaniu ukrytych pod ziemią skarbów pomagają ludziom psy. Z nosami nisko przy ziemi szukają zapachu trufli i w przeciwieństwie do specjalnie tresowanych świń, nie zjadają znalezionych łupów. Kiedy pies znajdzie miejsce, gdzie czuje intensywny zapach trufla, zbieracz delikatnie odkopuje ziemię łopatką, by wydobyć cenną zdobycz.

W roku 2015 aż 70% światowych zbiorów trufli (ponad 40 ton luksusowych grzybów) pochodziło właśnie z tego regionu Hiszpanii.

Reklama
ŹródłoTHE LOCAL
Marcelina Foltyn-Kaczmarek
Marcelina Foltyn-Kaczmarek
Specjalnie dla Was odkrywam tajemnice Hiszpanii i innych krajów, w których używa się pięknego języka hiszpańskiego. Szukam i opisuję ciekawostki z kultury, sztuki i życia codziennego. Mam nadzieję, że Was zainteresują!
Reklama
ŚLEDŹ NASZ PROFIL
12,062FaniLubię
9,609ObserwującyObserwuj
67SubskrybującySubskrybuj
Booking.com

OSTATNIO DODANE
Reklama
POPULARNE W TYM TYGODNIU
Reklama