Kiedy mówimy o słodyczach, większość ludzi na świecie wyobraża sobie je wyłącznie w wersji słodkiej. Mówiąc o słodyczach w Meksyku, mamy jednak na myśli także te pikantne, słone lub kwaśne…

Powszechnie wiadomo, że my, Meksykanie uwielbiamy chili w zwykłych daniach. Niewielu wie, że przepadamy także za chili w słodyczach i owocach. W Meksyku istnieją ogromne sklepy specjalizujące się w sprzedaży wyłącznie słodyczy (tzw. dulcerías), w których ponad połowa oferowanych tam słodkości zawiera chili.

Poniżej przedstawiam Wam najpopularniejsze meksykańskie słodycze, które większości obcokrajowców wydają się bardzo dziwne lub przynajmniej nietypowe…

pelon-pelo-rico-meksykanskie-slodyczePelón Pelo Rico

Jest to miękka słodka masa o smaku tamarynda z chili, która wychodzi z czubka pojemnika, kiedy naciska się go od spodu. Tak jak sugeruje sama nazwa – masa po wyciśnięciu przypomina nieco włosy.

 

skwinkles-meksykanskie-slodyczeSkwinkles

Są to słodycze w formie pasków o smakach mango, arbuza lub tamarynda. Dostępne są dwie wersje: w pierwszej paski są posypane chili, a w drugiej (skwinkles salsagheti) – opakowania zawierają torebkę z pikantną salsą (sosem) chili, którą można dodawać do łakocia wedle uznania.

Choć nazwa tych słodyczy nie wygląda na meksykańską, wymawiamy ją jak “escuincles”, co oznacza “dzieci” w meksykańskiej odmianie języka hiszpańskiego.

W ramach ciekawostki – słowo “escuincle” jest hispanizacją słowa “itzcuintli”, rdzennego meksykańskiego języka náhuatl, które oznacza pieska.

pica-fresas-meksykanskie-slodyczePica fresas

Są to gumowe kulki o smaku truskawkowym pokryte proszkiem chili. Słodycze te najczęściej wkłada się do środka piñaty (popularnej w Meksyku dekoracji, zwykle w kształcie gwiazdy, wypełnionej słodyczami).
lizaki-meksykanskie-slodycze

Lizaki o smaku kukurydzianym lub arbuzowym z chili

Są to twarde lizaki pokryte sproszkowanym chili. Jak wiadomo, większość dzieci na świecie kocha lizaki – meksykańskie dzieci również, tyle że one wolą wersje z chili.

pulparindos-meksykanskie-slodyczePulparindos

Jest to łakoć zrobiony z miąższu tamarynda i chili. Łączy w sobie trzy smaki naraz: słodki, pikantny i słony. To jeden z moich ulubionych smakołyków.

Jako dziecko kupowałam go w niewielkim sklepiku przed szkołą (czyt. pani stojąca na ulicy z małym stolikiem). W Meksyku przed większością szkół stoją tego typu niewielkie sklepiki, oferujące zarówno słodycze, które możecie znaleźć w tym artykule, jak i czipsy z salsą. I choć nie jest to najzdrowszy zwyczaj, to wiele meksykańskich dzieci z niecierpliwością wyczekuje końca lekcji, by zaraz po nich udać się po swoje pikantne przysmaki.

chilitos-meksykanskie-slodyczeChilitos (Lucas, Miguelito, Dragonzitos, etc.)

Jest to proszek do lizania, którego głównymi składnikami są chili, limonka, sól i cukier. W zależności od marki i smaku, proporcje tych składników różnią się między sobą. Przykładowo, niektóre mogą być bardziej słodkie (np. Dragonzitos i BabyLucas), inne – bardziej kwaśne (np. Picalimón i Limón7), a jeszcze inne niezwykle ostre (np. Miguelito).

muecas-meksykanskie-slodyczeMuecas

Jest to prostokątny, twardy lizak o smakach takich jak arbuzowy, wiśniowy lub ogórkowy. W środku opakowania oprócz lizaka znajduje się także kwaśno-pikantny proszek Lucas, który powoduje mimowolne wykrzywianie twarzy (stąd taka, a nie inna nazwa – muecas to po polsku grymasy).

 

 

Lorena

Lorena

Meksykanka mieszkająca w Polsce, zakochana w polskiej architekturze
i kulturze. Z fascynacją odkrywa różnice i podobieństwa pomiędzy życiem
w Polsce i w Meksyku. Odkrycia te i wrażenia z poznawania pięknego
kraju nad Wisłą opisuje na swoim blogu: lorenameksykanka.blogspot.com
Lorena
PODZIEL SIĘ

Dodaj pierwszy komentarz

avatar
wpDiscuz