Gdzie jest produkowana i dojrzewa najlepsza szynka na świecie? Oczywiście w Hiszpanii!

I nie jest to subiektywna opinia miłośników tego słonecznego kraju, ale zdanie niezależnych ekspertów oceniających wędliniarskie wyroby na targach Biofach w Norymberdze.

Ekskluzywny produkt pochodzi z Katalonii, a jego obłędny smak zawdzięcza dwóm czynnikom. Według Eduardo Donato, hodującego specjalny gatunek świń (Mancadeo de Jabugo), to właśnie one są pierwszym sekretem smaku szynki. Zwierzęta należące do tego gatunku są bardzo rzadkie – podobno na świecie żyje ich niecałe 100 osobników. W przeciwieństwie do zwykłych hodowlanych świń, żyją one na wolnym wybiegu w dębowym lesie i żywią się żołędziami, a nie paszą.

Drugim sekretem rarytasu jest czas jego przygotowania. Cały proces zajmuje około 10 lat! Pierwsze trzy lata to przeciętny okres życia zwierzęcia, a kolejne sześć zajmuje powolne dojrzewanie mięsa. Po tak długim czasie szynka wreszcie jest gotowa i można jej skosztować, płacąc jedyne 4000 € za sztukę…