Kuchnia hiszpańska jest jedną z najbardziej cenionych na świecie. Również w Polsce wciąż cieszy się niesłabnącą popularnością.

Tym artykułem rozpoczynamy nowy cykl, w którym pokażemy Wam miejsca w Polsce specjalizujące się w prawdziwych hiszpańskich daniach. Na pierwszy ogień idzie Warszawa!

La Ibérica

Restauracja, w której szefem kuchni jest rodowity Hiszpan. W menu znajdziemy wszystkie typowe hiszpańskie potrawy takie jak gazpacho, paellę, czy owoce morza, oraz tapas. Do wyboru są zupy, dania główne, czy desery. La Ibérica dysponuje również dość pokaźną kartą win.

Adres: Warszawa, ul. Płowiecka 35

Casa Pablo

Casa Pablo reklamuje się jako hiszpańska restauracja kreatywna. Zarówno właściciel jak i kucharze pochodzą z Hiszpanii, stamtąd też sprowadzane są produkty używane do przyrządzania potraw. Zarówno menu, jak i przyjemny wystrój w stylu vintage pozwalają gościom poczuć się jak na Półwyspie Iberyjskim.

Adres: Warszawa, ul. Grzybowska 5a

Ole Tapas Steak Restaurant

Jak sama nazwa wskazuje, restauracja specjalizuje się w stekach i szynkach. W Ole możemy także skosztować takich wyrafinowanych dań jak zupa z diabła morskiego, lub pieczony byczy ogon. Restauracja oferuje także duży wybór hiszpańskich win.

Adres: Warszawa, ul. Bracka 2

Sol y Sombra Tapas Bar

Restauracja wyróżnia się na plus nie tylko przyjemnym wystrojem, ale też organizowanymi wieczorami z muzyką na żywo (także hiszpańską). W menu Sol y Sombra przeważają tapas, ale można spróbować również paelli, zup, lub owoców morza.

Adres: Warszawa, ul. Grzybowska 2 lok. 16.

Casa Krike

Casa Krike oferuje duży wybór tradycyjnych dań hiszpańskich, a zwłaszcza paelli. Wszystkie potrawy są przygotowywane ze świeżych produktów, które w większości sprowadzane są z Hiszpanii.

Adres: Warszawa, ul. Człuchowska 37

Secado

Secado jest lokalem specjalizującym się w kuchniach świata, w tym hiszpańskiej. Restaurację cechuje bardzo prosty i nowoczesny wystrój, ciekawa jest także częściowo otwarta kuchnia. W Secado możemy skosztować chociażby hiszpańskich szynek, czy tortilli.

Adres: Warszawa, ul. Marszałkowska 66

Mar y Sol

Restauracja z kuchnią hiszpańską i śródziemnomorską. W menu znajdziemy przede wszystkim paelle, tortille i tapas, ale także dania mięsne, czy owoce morza.

Adres: Warszawa, ul. Rozbrat 8

La Viña Bar Tapas

Bar specjalizujący się w tapas i winach. W lokalu znajdziemy bardzo duży wybór przekąsek, ale możemy skosztować także ryb, dań mięsnych, czy steków.

Adres: Warszawa, Tarczyńska 1

Restaurante Buñuel

Właściciel i zarazem szef kuchni w tej restauracji pochodzi z Kraju Basków. Główną specjalnością w Buñuel są grillowane mięsa, przygotowywane na oczach gości. Oprócz tego, w menu znajdują się typowe hiszpańskie dania, takie jak paella, czy gazpacho. Restauracja reklamuje się jako jedyna w Polsce, która jest połączeniem Asador i Sidrería- czyli grilla i cydrarni.

Adres: Warszawa, ul. Walecznych 61

Złoto Hiszpanii

Złoto Hiszpanii to nie tylko bary tapas, ale także delikatesy i sklepy z owocami morza. W ofercie znajdują się tylko prawdziwe hiszpańskie wyroby z najwyższej półki. W menu barów dominują przekąski na ciepło i na zimno.

Adresy:

  • Warszawa, Plac Wilsona 2
  • Warszawa, ul. Francuska 26
  • Warszawa, ul. Puławska 176/178

Paulina Roszkowska

Paulina Roszkowska

Miłośniczka Teneryfy i Sal­va­dora Dalí. Chciałaby odwiedzić wszystkie Wyspy Kanaryjskie. Uważa, że żadna chwila spędzona na gotowaniu nie jest zmarnowana - zwłaszcza jeśli mowa o kuchni hiszpańskiej lub meksykańskiej.
Paulina Roszkowska

Latest posts by Paulina Roszkowska (see all)

PODZIEL SIĘ

1 Komentarz - "Poznaj hiszpańskie restauracje w Warszawie"

avatar