W polskiej tradycji ciężko sobie wyobrazić wigilijny wieczór bez podzielenia się opłatkiem z najbliższymi. Hiszpanie wolą jednak umilić sobie ten czas czymś bardzo słodkim, dlatego na żadnym stole nie może zabraknąć… turrónu!

Pochodzenie

Czym tak właściwie jest turrón? To rodzaj nugatu, który podaje się w Hiszpanii głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Chociaż Hiszpanie twierdzą, że to oni wymyślili ten przysmak, podobne wariacje tego produktu możemy znaleźć we Włoszech, Francji, czy w Czechach. Turrón przygotowuje się z miodu, cukru, białek jaj, a także z migdałów, orzechów piniowych lub laskowych.

Skąd wziął się turrón i kto go stworzył? Zwykło łączyć się jego pochodzenie z czasem najazdu Arabów na Półwysep Iberyjski – to oni bowiem przywieźli ze sobą pomarańcze oraz cukier, z których zaczęto później wytwarzać miód pomarańczowy. Popularyzacja turrónu nastąpiła bardzo szybko, pierwszy przepis na ten przysmak pojawił się w poradniku dla kobiet już w XVI wieku.


Turrón dziś

Obecnie turrón jest na tyle popularny, że sprzedaje się go nie tylko z okazji Bożego Narodzenia, ale przez cały rok. Dzieje się tak oczywiście dzięki technice i możliwościom produkcji na szeroką skalę. Niemniej wciąż uważa się, że jest to przysmak typowo świąteczny, który Hiszpanie spożywają wraz z bliskimi w trakcie tych szczególnych dni. Ba! Można powiedzieć, że turrón jest dla Hiszpanów tak ważny, jak opłatek dla Polaków. Co więcej doczekał się nawet własnego muzeum (Museo del Turrón). Znajduje się ono w Jijonie, niecałe 25 kilometrów od Alicante.

Rodzaje turrónu

Zasadniczo możemy wyróżnić dwie podstawowe odmiany: turrón de Alicante i turrón de Jijona. Pierwszy pokryty jest opłatkiem i jest bardzo twardy, przynajmniej 50% jego zawartości stanowią całe migdały. Drugi rodzaj turrónu jest zaś bardzo miękki i ciągnący się – migdały i orzechy są w tym przypadku ucierane na miazgę.

Przepis na turrón domowej roboty

W Polsce turrón znajdziemy bez większych trudności – chociażby w niektórych większych supermarketach. Niemniej dla miłośników słodkości i kulinarnych wyzwań, podajemy przykładowy przepis na domowej roboty turrón. Chociaż z pewnością nie dorówna smakiem temu prawdziwemu, warto spróbować go zrobić. Powodzenia i ¡buen provecho!

Składniki:
– 120g słodkich migdałów
– 40 g miodu
– 2 białka
– 60g cukru
– opłatek

Najpierw należy uprażyć migdały w całości (można to zrobić w piekarniku lub na patelni bez oleju). Następnie podgrzewamy miód w garnku na małym ogniu co najmniej 45 minut
Dodajemy cukier do garnka i mieszamy (najlepiej drewnianą) łyżką. Ubijamy białka na sztywno i dodajemy do mieszanki (dzięki temu nasz turrón będzie twardy).
Bardzo dobrze mieszamy zawartość garnka i dodajemy wcześniej uprażone migdały
Całość mieszamy tak długo, aż uzyskamy odpowiednią, bardzo gęstą masę
Na dnie formy (lub pojemnika) umieszczamy opłatek. Wylewamy na to gotową masę i przykrywamy kolejnym opłatkiem. Całość studzimy (najlepiej przez 24h). Gotowy przysmak nadaje się do zjedzenia!

Sprawdź, gdzie kupić turrón w Polsce >


Paulina Roszkowska

Paulina Roszkowska

Miłośniczka Teneryfy i Sal­va­dora Dalí. Chciałaby odwiedzić wszystkie Wyspy Kanaryjskie. Uważa, że żadna chwila spędzona na gotowaniu nie jest zmarnowana - zwłaszcza jeśli mowa o kuchni hiszpańskiej lub meksykańskiej.
Paulina Roszkowska

Latest posts by Paulina Roszkowska (see all)