Strona głównaKultura HiszpaniiKuchnia hiszpańskaRopa Vieja - proste danie, genialny smak

Choć ropa vieja swoje korzenie ma na Wyspach Kanaryjskich, to największą popularnością cieszy się w tradycyjnej kuchni kubańskiej.

Danie składa się z rozdrobnionego steku wołowego gotowanego na bazie sosu pomidorowego. Serwowane jest z ryżem i czarną fasolą.

Rozmaite odmiany tego dania znane są również w Kolumbii i Wenezueli, gdzie nazywa się je carne desmechada lub mechada. W Kostaryce znajdziemy je pod nazwą carne mechada, a w Panamie pod oryginalną nazwą – ropa vieja. Każda z odmian różni się nieco pod kątem rodzaju mięsa, czy innych składników. Ogólny wygląd dania pozostaje jednak bez większych zmian.

Na Kubie czarna fasola i ryż nazywane są Moros y Cristianos, gdzie Moros (maurowie) odnosi się do czarnej fasoli, a Cristianos (chrześcijanie) do ryżu. Gdy oba te składniki gotowane są razem, nazywa się je congrí.

 

Tak naprawdę ropa vieja oznacza…

Skąd się wzięła ta specyficzna nazwa, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza stare ubrania? Zdania są podzielone. Według niektórych jest to tylko kwestia samej konsystencji dania, które może przypominać pocięte szmaty… Istnieje jednak także legenda, która opowiada o bardzo ubogim człowieku, którego rodzina przyszła na kolację. Nie mógł on kupić wystarczająco dużo jedzenia, więc poszedł do szafy i zabrał z niej kilka starych ubrań, aby je ugotować. Podczas gotowania miłość tego człowieka do rodziny sprawiła, że stare ubrania zamieniły się w pyszny gulasz wołowy… Cóż, jaki kraj, takie legendy ;).

Reklama
Jessica Alvaro
Jessica Alvaro
Hiszpania i Ameryka Łacińska były mi bliskie od zawsze. Pasja. Hobby. Można to różnie nazywać. Dla mnie to powietrze, bez którego nie mogę oddychać. Słońce, bez którego zapominam, co to uśmiech. I życie. Najlepsze z możliwych!
Reklama
ŚLEDŹ NASZ PROFIL
12,062FaniLubię
9,609ObserwującyObserwuj
67SubskrybującySubskrybuj
OSTATNIO DODANE
Reklama
Booking.com

Choć ropa vieja swoje korzenie ma na Wyspach Kanaryjskich, to największą popularnością cieszy się w tradycyjnej kuchni kubańskiej.

Danie składa się z rozdrobnionego steku wołowego gotowanego na bazie sosu pomidorowego. Serwowane jest z ryżem i czarną fasolą.

Rozmaite odmiany tego dania znane są również w Kolumbii i Wenezueli, gdzie nazywa się je carne desmechada lub mechada. W Kostaryce znajdziemy je pod nazwą carne mechada, a w Panamie pod oryginalną nazwą – ropa vieja. Każda z odmian różni się nieco pod kątem rodzaju mięsa, czy innych składników. Ogólny wygląd dania pozostaje jednak bez większych zmian.

Na Kubie czarna fasola i ryż nazywane są Moros y Cristianos, gdzie Moros (maurowie) odnosi się do czarnej fasoli, a Cristianos (chrześcijanie) do ryżu. Gdy oba te składniki gotowane są razem, nazywa się je congrí.

 

Tak naprawdę ropa vieja oznacza…

Skąd się wzięła ta specyficzna nazwa, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza stare ubrania? Zdania są podzielone. Według niektórych jest to tylko kwestia samej konsystencji dania, które może przypominać pocięte szmaty… Istnieje jednak także legenda, która opowiada o bardzo ubogim człowieku, którego rodzina przyszła na kolację. Nie mógł on kupić wystarczająco dużo jedzenia, więc poszedł do szafy i zabrał z niej kilka starych ubrań, aby je ugotować. Podczas gotowania miłość tego człowieka do rodziny sprawiła, że stare ubrania zamieniły się w pyszny gulasz wołowy… Cóż, jaki kraj, takie legendy ;).

Reklama
Jessica Alvaro
Jessica Alvaro
Hiszpania i Ameryka Łacińska były mi bliskie od zawsze. Pasja. Hobby. Można to różnie nazywać. Dla mnie to powietrze, bez którego nie mogę oddychać. Słońce, bez którego zapominam, co to uśmiech. I życie. Najlepsze z możliwych!
Reklama
ŚLEDŹ NASZ PROFIL
12,062FaniLubię
9,609ObserwującyObserwuj
67SubskrybującySubskrybuj
Booking.com

OSTATNIO DODANE
Reklama
POPULARNE W TYM TYGODNIU
Reklama