Wielkanocne przekąski, goszczące na hiszpańskich stołach, w niczym nie przypominają polskich tradycji kulinarnych.
Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego mogą pochwalić się szczególnie dużą ilością świątecznych słodkości, nieznanych w innych regionach świata.
Tym co najbardziej kojarzy się z Wielkanocą w Hiszpanii są torrijas, czyli czerstwy chleb namoczony w mleku i jajku, usmażony na oliwie i obtoczony w mieszance cukru oraz cynamonu. Popularnością cieszą się też pyszne, malutkie pączki buñuelos nadziewane dużą ilością kremu waniliowego i pestiños – kruche ciastka nasycone aromatem białego wina.
Jedną z hiszpańskich tradycji jest obdarowanie dzieci wielkanocną małpą (mona de Pascua). Jest to drożdżowe ciasto lub ciastko (w zależności od wielkości) z gotowanym jajkiem w środku, które obecnie często zastępuje się czekoladowym.
W hiszpańskich cukierniach i domach, można znaleźć także flores manchegas – ciastka w kształcie kwiatów smażone na głębokim oleju. Popularne jest również hornazo – jeszcze jeden rodzaj ciastka z jajkiem, które przygotowywane jest zarówno w wersji wytrawnej (nadzienie z wołowiny i chorizo), jak i słodkiej (nadzienie migdałowo-miodowe).