Wielkanocne przekąski w Hiszpanii

Wielkanocne przekąski, goszczące na hiszpańskich stołach, w niczym nie przypominają polskich tradycji kulinarnych.

Torrijas - wielkanocne przekąski
Torrijas – wielkanocne przekąski

Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego mogą pochwalić się szczególnie dużą ilością świątecznych słodkości, nieznanych w innych regionach świata.

Buñuelos - wielkanocne przekąski
Buñuelos – wielkanocne przekąski

Tym co najbardziej kojarzy się z Wielkanocą w Hiszpanii są torrijas, czyli czerstwy chleb namoczony w mleku i jajku, usmażony na oliwie i obtoczony w mieszance cukru oraz cynamonu. Popularnością cieszą się też pyszne, malutkie pączki buñuelos nadziewane dużą ilością kremu waniliowego i pestiños – kruche ciastka nasycone aromatem białego wina.

Hornazo - wielkanocne przekąski
Hornazo – wielkanocne przekąski

Jedną z hiszpańskich tradycji jest obdarowanie dzieci wielkanocną małpą (mona de Pascua). Jest to drożdżowe ciasto lub ciastko (w zależności od wielkości) z gotowanym jajkiem w środku, które obecnie często zastępuje się czekoladowym.

W hiszpańskich cukierniach i domach, można znaleźć także flores manchegas – ciastka w kształcie kwiatów smażone na głębokim oleju. Popularne jest również hornazo – jeszcze jeden rodzaj ciastka z jajkiem, które przygotowywane jest zarówno w wersji wytrawnej (nadzienie z wołowiny i chorizo), jak i słodkiej (nadzienie migdałowo-miodowe).

Booking.com
ŹRÓDŁOCaramba
Marcelina Foltyn-Kaczmarek
Marcelina Foltyn-Kaczmarek
Specjalnie dla Was odkrywam tajemnice Hiszpanii i innych krajów, w których używa się pięknego języka hiszpańskiego. Szukam i opisuję ciekawostki z kultury, sztuki i życia codziennego. Mam nadzieję, że Was zainteresują!

ZOBACZ RÓWNIEŻ

POLECANE ARTYKUŁY