Czy wiecie dlaczego w okresie Wielkanocy w hiszpańskich cukierniach pojawiają się długie kolejki? Jednym z powodów są pyszne przekąski, które z wyglądu przypominają francuskie tosty!

Pierwsze wzmianki o torrijas pojawiły się w XV wieku w tekstach poety Juana del Encinta. Co ciekawe, słowo to znajdziemy też w kolędzie. Składnikami potrzebnymi do zrobienia torrijas obdarzało się kobiety tuż po porodzie – zwłaszcza, gdy poród był ciężki. Tak też było z Maryją we wspomnianej kolędzie.

Książka "Kuchnia hiszpańska" - okładka // Hispanico.pl
Sprawdź, gdzie kupić książkę “Tradycyjna i nowoczesna kuchnia hiszpańska”

WARTO WIEDZIEĆ: Przepis na torrijas i wiele innych hiszpańskich dań znajdziesz w książce “Tradycyjna i nowoczesna kuchnia hiszpańska”.

Dawniej wierzono, że picie mleka wspomaga laktację u mam. Chleb, mleko, słodkości czy jaja były uważane za produkty łatwe do trawienia (a przy tym wszędzie dostępne), dlatego były podawane kobietom po porodzie, a także osobom chorym. Pierwsze oficjalne przepisy na torrijas pojawiły się w książkach kucharskich na początku XVII wieku. W wieku XX przekąski te zaczęły coraz częściej pojawiać się w madryckich kawiarniach.

W okresie wielkanocnym tę pyszną hiszpańską przekąskę serwuje wiele cukierni, kawiarni i restauracji.
W okresie wielkanocnym tę pyszną hiszpańską przekąskę serwuje wiele cukierni, kawiarni i restauracji.

Torrijas w Hiszpanii

Torrijas w Hiszpanii podaje się głównie w trakcie Wielkiego Postu i w okresie Semana Santa. Dlaczego tak się dzieje? Zdaniem niektórych w czasie postu, kiedy nie jadano mięsa, a kupowano tyle samo chleba – w domach zostawało go zbyt dużo. Aby się nie marnował, znaleziono dla niego pyszne zastosowanie. Dodatkowo w okresie Wielkiego Postu organizm potrzebował pożywienia, które dawałoby bardzo dużo energii oraz skutecznie hamowało apetyt.

Loty do Hiszpanii
 
Gotowe torrijas można oblać miodem, posypać cukrem, cynamonem lub startą laską wanilii.
Gotowe przekąski można oblać miodem, posypać cukrem, cynamonem lub startą laską wanilii.

Także zakonnice podczas swojej abstynencji spożywały jedynie czerstwy chleb moczony w mleku i miodzie. Niektórzy wierzą w znaczenie mistyczne i czysto religijne tego dania. Chleb może symbolizować ciało Chrystusa, rozgrzany olej – cierpienie, a mleko i miód – nadzieję. Czasem zamiast mleka chleb macza się w winie. Mówi się wtedy o symbolicznym ciele i krwi Chrystusa.

CIEKAWOSTKA: O tym, że torrijas są ważnym elementem hiszpańskiej kultury, możecie przekonać się oglądając film “Kochani bracia i siostry” (2018). Ta pyszna, słodka przekąska pojawia się tam wielokrotnie i odgrywa całkiem zabawną rolę :).

Torrijas w Ameryce Łacińskiej

Kolonizacja Ameryki Łacińskiej przez Hiszpanów sprawiła, że przepis na torrijas dotarł także do innych części świata. Z biegiem czasu w niektórych krajach trochę zmienił on swoją formę czy nazwę. Przykładowo w Ekwadorze, Chile czy Peru nazywane są tostami francuskimi (być może dlatego, aby odróżnić je od innych rodzajów jedzonych tam “smażonych chlebów”).

W Argentynie i Urugwaju przepis na torrijas odrobinę się różni, ponieważ do ich przygotowania używa się innego rodzaju chleba. W niektórych krajach, tak jak w Hiszpanii, spożywa się je głównie na Wielkanoc, w innych – w okresie Bożonarodzeniowym a w jeszcze innych zupełnie straciły charakter okazjonalny.

Niektórzy jako dodatku do torrijas używają też startej skórki cytryny.
Niektórzy jako dodatku używają też startej skórki cytryny.

Bez względu na to jak się nazywają i z jakiego przepisu korzystamy, wszystkie są pyszne i rozpływają się w ustach! A jeśli jesteście prawdziwymi koneserami torrijas, to koniecznie wybierzcie się w marcu do Leonu, gdzie co roku odbywa się Narodowy Konkurs Torrijas!

Przepis na torrijas

Książka "Kuchnia hiszpańska" - okładka // Hispanico.pl
Przepis na torrijas i inne hiszpańskie dania znajdziesz w książce “Tradycyjna i nowoczesna kuchnia hiszpańska”.

Nie jesteście najlepszymi szefami kuchni? Bez obaw, z tym deserem poradzą sobie nawet kulinarni nowicjusze!

Składniki:

  • kilka kromek chleba – do przygotowania torrijas najlepiej użyć chleba pszennego. Dobrze nadaje się do tego nieco twardszy chleb (mówiąc wprost: niekoniecznie pierwszej świeżości)
  • jajka
  • mleko
  • olej
  • do smaku według uznania: miód, słodki syrop, cukier, cynamon, laska wanilii

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej olej na patelni.
  2. Kromki chleba namocz w mleku, a następnie w roztrzepanym jajku i zacznij smażyć na gorącym oleju.
  3. Gdy jajko się zetnie, a kromki zarumienią, ściągnij je z patelni.
  4. Gotowe torrijas możesz polać miodem, słodkim syropem, posypać cukrem, cynamonem lub startą laską wanilii.