Rosół, nugat, pieczone prosię, krewetki i… homar. Wbrew pozorom nie jest to jadłospis żadnej restauracji, lecz typowe potrawy wigilijne w Hiszpanii.

Chociaż z naszego punktu widzenia mogą się wydawać odrobinę egzotyczne i nieprawdopodobne, na pewno warto sprawdzić, co jeszcze może pojawić się tego wieczoru na hiszpańskich stołach.

La Nochebuena, czyli Wigilia, jest rozpoczynana całkiem podobnie jak w Polsce: od uroczystej kolacji w rodzinnym gronie. W przeciwieństwie do naszego kraju, w Hiszpanii nie obowiązuje post. Menu tego dnia jest bardzo obfite i zróżnicowane, a Hiszpanie bynajmniej nie ograniczają się do 12 potraw. W zależności od regionu, na stole znajdziemy nieco inne dania. Dlatego też nikogo nie powinny dziwić np. owoce morza podawane zwłaszcza na wybrzeżach. Często spotyka się też drób, wieprzowinę, czy jagnięcinę. Dość powszechne są również dania z ryb, czy królika. Hiszpańska kolacja wigilijna składa się z przystawek, dań głównych i oczywiście z deserów.

Przystawki

Do najbardziej popularnych przystawek wigilijnych zaliczamy jamón, czyli popularny rodzaj hiszpańskiej szynki. Na początku wieczerzy można zajadać się owocami morza na zimno, albo pasztetem. W tym czasie podaje się również zupę consommé, którą można niejako uznać za hiszpańską wersję naszego rodzimego rosołu. W Madrycie jada się natomiast zupę migdałową.

Dania główne

Wśród dań głównych można przebierać i wybrzydzać do woli, każdy znajdzie coś dla siebie. Popularną potrawą jest cochinillo de Navidad – pieczony prosiaczek, podawany głównie w Kastylii-La Manchy. W Katalonii z kolei serwuje się różne rodzaje mięsa, kiełbasy i czarną kaszankę. Będąc w Andaluzji, istnieje duże prawdopodobieństwo, że podczas świąt zjemy dobrego kurczaka, gdyż to właśnie drób dominuje w tym regionie. Na wybrzeżach popularne są owoce morza i ryby: na stole pojawiają się homary, krewetki, dorady i dorsze. Zdarzają się także… ślimaki. Na Wyspach Kanaryjskich możemy zaś spotkać się z mięsem kozim. Jak widać, regionalne hiszpańskie przysmaki różnią się od siebie radykalnie!

Desery

Na hiszpańskim stole wigilijnym na pewno nie może zabraknąć słodkości. Wśród najczęściej serwowanych smakołyków obowiązkowo musi znaleźć się turrón – rodzaj nugatu, który przygotowuje się z dodatkiem migdałów, miodu i orzechów laskowych. Turrón występuje zarówno w wersji twardej, jak i miękkiej. Bardzo popularne są też polvorónes, czyli andaluzyjskie ciastka świąteczne. Robi się je z dodatkiem cynamonu i migdałów, obsypuje cukrem pudrem, a sprzedaje zawinięte w papier. W Wigilię możemy również skosztować: marcepanu, orzechów, daktyli oraz kilku rodzajów drożdżowych ciast i ciastek. Nie da się ukryć, że Hiszpanie uwielbiają słodycze.

Napoje

W trakcie świąt na stole nie może również zabraknąć wina, zarówno czerwonego, jak i białego. Hiszpanie nie odmawiają sobie także bąbelków – w tym przypadku jest to cava, czyli wino musujące, którym często wznoszone są toasty.

Paulina Roszkowska

Paulina Roszkowska

Miłośniczka Teneryfy i Sal­va­dora Dalí. Chciałaby odwiedzić wszystkie Wyspy Kanaryjskie. Uważa, że żadna chwila spędzona na gotowaniu nie jest zmarnowana - zwłaszcza jeśli mowa o kuchni hiszpańskiej lub meksykańskiej.
Paulina Roszkowska

Latest posts by Paulina Roszkowska (see all)

PODZIEL SIĘ