Turrón – hiszpański przysmak nie tylko na Boże Narodzenie
5 (100%) 1 vote

Wyobrażasz sobie Boże Narodzenie bez opłatka? W Hiszpanii to norma, ponieważ tutaj zastępuje go wyjątkowo słodki odpowiednik!

Turrón to rodzaj nugatu, który podaje się w Hiszpanii głównie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Zastępuje on także opłatek, ponieważ to właśnie tą przekąską Hiszpanie dzielą się przy wigilijnym stole. Przygotowuje się ją z miodu, cukru, białek jaj, a także z migdałów oraz orzechów piniowych lub laskowych. Jak wygląda jego produkcja na skalę przemysłową? Zobaczcie poniżej:

Skąd wziął się turrón?

Miękki turrón de Jijona
Miękki turrón de Jijona

Pochodzenie tej przekąski zwykło się łączyć z czasem najazdu Arabów na Półwysep Iberyjski – to oni bowiem przywieźli ze sobą pomarańcze oraz cukier, z których zaczęto później wytwarzać miód pomarańczowy. Popularyzacja przysmaku nastąpiła bardzo szybko – pierwszy przepis pojawił się w poradniku dla kobiet już w XVI wieku!

Obecnie turrón jest na tyle popularny, że sprzedaje się go nie tylko z okazji Bożego Narodzenia, ale przez cały rok. Dzieje się tak oczywiście dzięki technice i możliwościom produkcji na szeroką skalę. Niemniej wciąż uważa się, że jest to przysmak typowo świąteczny, który Hiszpanie spożywają wraz z bliskimi w trakcie tych szczególnych dni.

CIEKAWOSTKA: Hiszpański przysmak doczekał się nawet własnego muzeum (Museo del Turrón). Znajduje się ono w Jijonie, niecałe 25 kilometrów od Alicante.

Praktyczne informacje

Zasadniczo możemy wyróżnić dwie podstawowe odmiany tej hiszpańskiej przekąski:

  • Turrón de Alicante – pokryty jest opłatkiem i jest bardzo twardy, przynajmniej 50% jego zawartości stanowią całe migdały.
  • Turrón de Jijona – bardzo miękki i ciągnący się. Migdały i orzechy są w tej wersji turróna przypadku ucierane na miazgę.
Twardy turrón de Alicante
Twardy turrón de Alicante

W Polsce turrón znajdziemy bez większych trudności – chociażby w niektórych większych supermarketach. Niemniej dla miłośników słodkości i kulinarnych wyzwań, podajemy przykładowy przepis na domowej roboty turrón de Alicante. Chociaż z pewnością nie dorówna smakiem temu prawdziwemu, warto spróbować go zrobić:

Przepis na turrón de Alicante

Składniki:
– 120g słodkich migdałów
– 40 g miodu
– 2 białka
– 60g cukru
– opłatki lub oblaty

  1. Upraż migdały w całości (w piekarniku lub na patelni bez oleju).
  2. Przez 45 minut podgrzewaj w garnku miód na małym ogniu.
  3. Dodaj do garnka cukier cały czas mieszając masę.
  4. Ubij na sztywno białka i dodaj je do garnka.
  5. Dodaj uprażone migdały i wymieszaj całość na bardzo gęstą masę.
  6. Na dnie formy do pieczenia ułóż opłatki, a następnie wylej na nie gotową masę. Po wygładzeniu jej powierzchni, przykryj całość drugą warstwą opłatków.
  7. Po ostudzeniu, które powinno trwać do 24h, przysmak jest gotowy do zjedzenia!

SMACZNEGO! 🙂

Paulina Roszkowska

Paulina Roszkowska

Miłośniczka Teneryfy i Sal­va­dora Dalí. Chciałaby odwiedzić wszystkie Wyspy Kanaryjskie. Uważa, że żadna chwila spędzona na gotowaniu nie jest zmarnowana - zwłaszcza jeśli mowa o kuchni hiszpańskiej lub meksykańskiej.
Paulina Roszkowska