ReklamaHiszpańskie Kubki Hispanico

Jak umilić sobie chłodne, zimowe dni? Mamy dla Was coś pysznego, słodkiego i prostego! Niektórzy mówią, że to hiszpański budyń, ale jego oryginalna nazwa to flan.

Ten popularny hiszpański deser, składa się głównie z jajek, mleka i cukru. Podstawowa wersja oparta na powyższych składnikach to Flan Casero. Receptura jest prosta, ale można z nią eksperymentować, modyfikować ją i urozmaicać tak, żeby osiągnąć swój ulubiony przepis na słodką chwilę. Idealnie komponuje się z migdałami, powidłami, cynamonem, czekoladą, wanilią czy cytrusami.

Hiszpański budyń miał swój początek w starożytnym Rzymie. To właśnie Rzymianie wykorzystywali jajka kurze do przyrządzenia tego przysmaku. Początkowo różnił się on nieco od tego, który znamy dzisiaj. Serwowany był głównie jako danie nie słodkie, z rybami, serem, twarogiem i szpinakiem, chociaż słodka wersja z miodem również była znana i lubiana przez mieszkańców starożytnego Rzymu.

Potrawa była bardzo popularna także w średniowiecznej Europie, szczególnie w czasie Wielkiego Postu, kiedy jedzenie mięsa było zakazane. Flan zyskał popularność również dzięki łatwej dostępności składników. Słodka wersja była powszechnym deserem zarówno na dworach jak i wśród innych klas społecznych. Dzisiaj Flan na stałe figuruje w menu hiszpańskich restauracji, bardzo popularny jest także w Meksyku i krajach Ameryki Łacińskiej.

Reklama
Marcelina Foltyn-Kaczmarek
Specjalnie dla Was odkrywam tajemnice Hiszpanii i innych krajów, w których używa się pięknego języka hiszpańskiego. Szukam i opisuję ciekawostki z kultury, sztuki i życia codziennego. Mam nadzieję, że Was zainteresują!
Reklama
ŚLEDŹ NASZ PROFIL
12,062FaniLubię
9,609ObserwującyObserwuj
67SubskrybującySubskrybuj
OSTATNIO DODANE
Reklama
Booking.com
ReklamaHiszpańskie Kubki Hispanico

Jak umilić sobie chłodne, zimowe dni? Mamy dla Was coś pysznego, słodkiego i prostego! Niektórzy mówią, że to hiszpański budyń, ale jego oryginalna nazwa to flan.

Ten popularny hiszpański deser, składa się głównie z jajek, mleka i cukru. Podstawowa wersja oparta na powyższych składnikach to Flan Casero. Receptura jest prosta, ale można z nią eksperymentować, modyfikować ją i urozmaicać tak, żeby osiągnąć swój ulubiony przepis na słodką chwilę. Idealnie komponuje się z migdałami, powidłami, cynamonem, czekoladą, wanilią czy cytrusami.

Hiszpański budyń miał swój początek w starożytnym Rzymie. To właśnie Rzymianie wykorzystywali jajka kurze do przyrządzenia tego przysmaku. Początkowo różnił się on nieco od tego, który znamy dzisiaj. Serwowany był głównie jako danie nie słodkie, z rybami, serem, twarogiem i szpinakiem, chociaż słodka wersja z miodem również była znana i lubiana przez mieszkańców starożytnego Rzymu.

Potrawa była bardzo popularna także w średniowiecznej Europie, szczególnie w czasie Wielkiego Postu, kiedy jedzenie mięsa było zakazane. Flan zyskał popularność również dzięki łatwej dostępności składników. Słodka wersja była powszechnym deserem zarówno na dworach jak i wśród innych klas społecznych. Dzisiaj Flan na stałe figuruje w menu hiszpańskich restauracji, bardzo popularny jest także w Meksyku i krajach Ameryki Łacińskiej.

Reklama
Marcelina Foltyn-Kaczmarek
Specjalnie dla Was odkrywam tajemnice Hiszpanii i innych krajów, w których używa się pięknego języka hiszpańskiego. Szukam i opisuję ciekawostki z kultury, sztuki i życia codziennego. Mam nadzieję, że Was zainteresują!
Reklama
ŚLEDŹ NASZ PROFIL
12,062FaniLubię
9,609ObserwującyObserwuj
67SubskrybującySubskrybuj
Booking.com

OSTATNIO DODANE
Reklama
POPULARNE W TYM TYGODNIU
Reklama