Flan – hiszpański budyń

2698

Jak umilić sobie długie jesienne wieczory? Mamy dla Was coś pysznego, słodkiego i prostego! Niektórzy mówią, że to hiszpański budyń, ale jego oryginalna nazwa to flan.

Ten popularny hiszpański deser, składa się głównie z jajek, mleka i cukru. Podstawowa wersja oparta na powyższych składnikach to Flan Casero. Receptura jest prosta, ale można z nią eksperymentować, modyfikować ją i urozmaicać tak, żeby osiągnąć swój ulubiony przepis na słodką chwilę. Idealnie komponuje się z migdałami, powidłami, cynamonem, czekoladą, wanilią czy cytrusami.

Hiszpański budyń miał swój początek w starożytnym Rzymie. To właśnie Rzymianie wykorzystywali jajka kurze do przyrządzenia tego przysmaku. Początkowo różnił się on nieco od tego, który znamy dzisiaj. Serwowany był głównie jako danie nie słodkie, z rybami, serem, twarogiem i szpinakiem, chociaż słodka wersja z miodem również była znana i lubiana przez mieszkańców starożytnego Rzymu.

Potrawa była bardzo popularna także w średniowiecznej Europie, szczególnie w czasie Wielkiego Postu, kiedy jedzenie mięsa było zakazane. Flan zyskał popularność również dzięki łatwej dostępności składników. Słodka wersja była powszechnym deserem zarówno na dworach jak i wśród innych klas społecznych. Dzisiaj Flan na stałe figuruje w menu hiszpańskich restauracji, bardzo popularny jest także w Meksyku i krajach Ameryki Łacińskiej.

Marcelina Foltyn-Kaczmarek

Marcelina Foltyn-Kaczmarek

Specjalnie dla Was odkrywam tajemnice Hiszpanii i innych krajów, w których używa się pięknego języka hiszpańskiego. Szukam i opisuję ciekawostki z kultury, sztuki i życia codziennego. Mam nadzieję, że Was zainteresują!
Marcelina Foltyn-Kaczmarek

Latest posts by Marcelina Foltyn-Kaczmarek (see all)

PODZIEL SIĘ