Poza pięknymi krajobrazami, bogatą kulturą i pyszną kuchnią Chile może poszczycić się również wysokiej jakości winami. Będąc w tym kraju, warto odwiedzić jego najsłynniejsze winnice i posmakować trunków z bogatą historią i tradycją.
Winnice w Chile zajmują czołowe miejsca w światowych rankingach ekspertów, a smakosze win cenią sobie walory ich szczepów. Niewątpliwie jest to ukoronowaniem kilkusetletniej tradycji winiarskiej na południowoamerykańskich ziemiach, którą w XVI wieku zapoczątkowali przybysze z Europy.
Winnica Concha y Toro
Winnica została założona w 1883 roku przez Melchora Concha y Toro. Umiejscowiona jest w malowniczym rejonie Doliny Maipo, około 40 kilometrów od Santiago – stolicy Chile. Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Chardonnay to najczęściej wykorzystywane szczepy winorośli.
Legenda przekazywana z pokolenia na pokolenie głosi, że twórca marki rozpuścił plotkę, iż w piwnicy, gdzie przechowywał swoje najdoskonalsze wina pomieszkuje sam diabeł! Najprawdopodobniej Mechor Concha y Toro chciał w ten sposób ustrzec swoją winnicę przed kradzieżami. Opowieść stała się niezwykle popularna, a w 2010 roku zaowocowała nawet podpisaniem umowy partnerskiej z Manchesterem United, czyli legendarnymi „Czerwonymi Diabłami”. To działanie umożliwiło ekspansję marki na nowe rynki.
Winnica Cousiño Macul
Winnica Cousiño Macul, jedna z perełek doliny Maipo, została założona w 1856 roku przez Luisa Cousiño oraz Isidorę Goyenechea. Małżeństwo przywiozło pierwsze sadzonki do swojej winnicy z Francji. Główne szczepy wina wywodzącego się z Cousiño Macul to Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Chardonnay, Sauvignon Gris, Sauvignon Blanc oraz Riesling. Właściciele tej chilijskiej maskiwierzą, że szacunek dla środowiska naturalnego pozwala na uzyskanie owoców o najwyższej jakości i właśnie taką filozofię z dumą praktykują.
Dolina Colchagua
Właśnie tutaj przebiega jeden z najbardziej prestiżowych szlaków winiarskich świata. Dolina Colchagua ulokowana jest około 160 kilometrów na południe od Santiago. Jej zachodni kraniec leży niedaleko wybrzeży Oceanu Spokojnego, a wschodnia część znajduje się u podnóża Andów. Na szlak składa się kilkanaście winnic, między innymi: Viu Manent, Bisquert, Mont Grass, Montes, Los Vascos, La Estampa, Casa Silva i Cono Sur. Wina, które pochodzą z tego regionu Chile to głównie Carménère, Cabernet Sauvignon oraz Merlot.
Undurraga
W latach 1879-1883 Francisco Undurraga Vicuña rozpoczął pracę nad projektem winnicy ulokowanej w dolinie Maipo. Początkowo skoncentrował się on głównie na imporcie sadzonek winorośli o odmianach Pinot Noir i Cabernet Sauvignon z Francji, a także Rieslinga oraz Gewürztraminera z Niemiec. Dziś marka Undurraga prężnie prowadzi działalność rolniczą na terenach przeznaczonych wyłącznie do uprawy i produkcji najlepszych winorośli, tak aby nadal cieszyć podniebienia swoich klientów.
Winnica Santa Rita
Santa Rita została założona w 1880 roku przez Domingo Fernándeza Concha, który wprowadził francuskie winorośle na żyzne gleby w dolinie Maipo. Od stolicy Chile tę winnicę dzieli około 40 kilometrów. Warto wiedzieć, że „Casa Real Reserva Especial” to nazwa najbardziej kultowego wina tej marki. W 2013 roku uzyskało ono jedno z najbardziej znaczących wyróżnień na świecie w branży winiarskiej, a mianowicie tytuł „Wine Legend” – nadany przez prestiżowy brytyjski magazyn Decanter. To pierwsze wino z Ameryki Południowej, które otrzymało ten zaszczytny tytuł.
Informacje praktyczne
- Bilety na wycieczki po winnicach w Chile warto zarezerwować z wyprzedzeniem. Do wyboru jest wiele wycieczek z doświadczonymi przewodnikami, którzy pokażą Ci najciekawsze miejsca, odpowiedzą na pytania i zdradzą ciekawostki związane z odwiedzanymi rejonami.
- Rezerwuj wycieczkę na GetYourGuide