Ta wydawałoby się zwyczajna kanapka ma za sobą ponad stuletnią historię. Stworzono ją na przełomie XIX i XX wieku dla kubańskich robotników pracujących na Florydzie.

Do dziś nie jest jasne, kto i gdzie przygotował po raz pierwszy sandwich cubano. To co jest pewne, to że wieści o nim szybko rozeszły się również do innych krajów. Nic więc dziwnego, że w wielu miastach takich jak Nowy Jork, Chicago czy New Jersey nadal można odnaleźć różne odmiany tej kanapki, które w mniejszy lub większy sposób nawiązują do oryginalnej wersji.

Co specjalnego kryje się w sandwich cubano?

Składniki są dość przeciętne: szynka, pieczona wieprzowina, ogórek, ser szwajcarski, musztarda i kubański chleb, który przypomina nieco francuskie pieczywo. Oprócz wersji standardowej po zmroku możecie spotkać się także z wersją medianoche (północ). Ta odmiana sandwich cubano zawdzięcza swoją nazwę klubom nocnym w Hawanie, w których sprzedawana jest tylko o późnej porze. W czym tkwi różnica? Tak naprawdę chodzi jedynie o pieczywo. W medianoche jest ono bowiem bardziej delikatne i słodkie w smaku.

W gruncie rzeczy nic nie stoi na przeszkodzie, abyście sami spróbowali przyrządzić swój pierwszy sandwich cubano. W Internecie znajdziecie wiele przepisów i filmów, które krok po kroku pokazują, jak przyrządzić tę szybką przekąskę. Poniżej znajdziecie jeden z nich, który szczególnie urzekł mnie ze względu na zaangażowanie i pasję, z jaką prezenterka – Natalia Delgado prezentuje przepis :).

Jessica Alvaro

Jessica Alvaro

Zafascynowana językiem hiszpańskim i kulturą iberoamerykańską. Poszukuje kreatywnych sposobów nauki języków obcych, często tworząc przy tym własne. Między innymi właśnie to popchnęło ją do stworzenia serwisu Hispánico.
Jessica Alvaro
PODZIEL SIĘ