Sandwich Cubano – historia i ciekawostki
5 (100%) 1 vote

Ta wydawałoby się zwyczajna kanapka ma za sobą ponad stuletnią historię. Stworzono ją na przełomie XIX i XX wieku dla kubańskich robotników pracujących na Florydzie.

Do dziś nie jest jasne, kto i gdzie przygotował po raz pierwszy sandwich cubano. To co jest pewne, to że wieści o nim szybko rozeszły się również do innych krajów. Nic więc dziwnego, że w wielu miastach takich jak Nowy Jork, Chicago czy New Jersey nadal można odnaleźć różne odmiany tej kanapki, które w mniejszy lub większy sposób nawiązują do oryginalnej wersji.

Co specjalnego kryje się w sandwich cubano?

Składniki są dość przeciętne: szynka, pieczona wieprzowina, ogórek, ser szwajcarski, musztarda i kubański chleb, który przypomina nieco francuskie pieczywo. Oprócz wersji standardowej po zmroku możecie spotkać się także z wersją medianoche (północ). Ta odmiana sandwich cubano zawdzięcza swoją nazwę klubom nocnym w Hawanie, w których sprzedawana jest tylko o późnej porze. W czym tkwi różnica? Tak naprawdę chodzi jedynie o pieczywo. W medianoche jest ono bowiem bardziej delikatne i słodkie w smaku.

W gruncie rzeczy nic nie stoi na przeszkodzie, abyście sami spróbowali przyrządzić swój pierwszy sandwich cubano. W Internecie znajdziecie wiele przepisów i filmów, które krok po kroku pokazują, jak przyrządzić tę szybką przekąskę. Poniżej znajdziecie jeden z nich, który szczególnie urzekł mnie ze względu na zaangażowanie i pasję, z jaką prezenterka – Natalia Delgado prezentuje przepis :).

Jessica Alvaro

Jessica Alvaro

Zafascynowana językiem hiszpańskim i kulturą iberoamerykańską. Poszukuje kreatywnych sposobów nauki języków obcych, często tworząc przy tym własne. Między innymi właśnie to popchnęło ją do stworzenia serwisu Hispánico.
Jessica Alvaro

Latest posts by Jessica Alvaro (see all)