Każda hiszpańska restauracja serwująca tradycyjne dania ma ją w swoim menu. A kto raz jej spróbuje, ten z pewnością zechce zrobić ją sam. Podejmujesz wyzwanie?
Tortilla hiszpańska (tortilla española) lub inaczej ziemniaczana tortilla (tortilla de patatas) nie ma nic wspólnego z tortillą meksykańską. Dotyczy to zarówno składników, sposobu przyrządzania, jak i całej formy jaką przyjmują oba dania. Podczas gdy wersja meksykańska przypomina w uproszczeniu „placek”, tortilla hiszpańska bardziej kojarzy się z omletem. Co więcej, można ją podawać na ciepło, jak i na zimno. Jak zatem przyrządzić tę najlepszą tortillę de patatas, tak aby miała piękny, złoty kolor?
Każdy kucharz ma swój sprawdzony przepis na tortillę. Ja postanowiłam przedstawić Wam krok po kroku ten, który osobiście uważam za najsmaczniejszy, a przy tym bardzo prosty w przygotowaniu. Będzie to hiszpańska tortilla z warzywami i krewetkami.
Składniki na hiszpańską tortillę (6 porcji):
- 1 kg ziemniaków
- 2 niewielkie cukinie
- 200 g cebuli
- 10 jajek
- 200 g ugotowanych krewetek (możesz wykorzystać też inne owoce morza)
- sól i pieprz do smaku
Przepis na tortillę hiszpańską:
- Obierz ziemniaki i cebulę.
- Pokrój ziemniaki, cebulę i cukinię na równe 1-2 cm kostki. Niektórzy wolą też pokroić składniki na cienkie plasterki – wybór należy do Ciebie.
- Rozgrzej oliwę na patelni (wystarczy 1 łyżka), a następnie zacznij obsmażać na niej ziemniaki, od czasu do czasu mieszając je.
- Dodaj pokrojoną cebulę, dokładnie zamieszaj i duś pod przykryciem przez 15 minut.
- Dodaj pokrojoną cukinię, pomieszaj i gotuj bez przykrycia przez kolejne 15 minut.
- Wyrzuć wszystkie warzywa na sito i odcedź. Odcedzoną z warzyw wodę odstaw na bok (przyda się w dalszym etapie), same warzywa również odstaw na bok.
- Jajka wbij do dużej miski i utrzepuj widelcem przez 10 minut, tworząc jednolitą masę jajeczną. Teoretycznie możesz użyć do tego miksera, jednak jeśli chcesz trzymać się tradycji, używaj wyłącznie widelca.
- Krewetki obierz i przekrój na pół. Następnie dodaj je do warzyw i do ubitego jajka. Dopraw całość solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj gotową masę.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Gdy nabierze temperatury, wylej na nią masę jajeczną i wygładź jej powierzchnię. Całość smaż na dużym ogniu bez przykrycia przez około 5 minut.
- Gdy poczujesz, że jajko zaczyna się ścinać, połóż na tortilli duży talerz, zdejmij patelnię z ognia i odwróć ją do góry dnem, tak aby tortilla znalazła się na talerzu. Następnie zsuń ją z powrotem na patelnię, tak aby przez kolejne 5 minut mogła obsmażyć się z drugiej strony na małym ogniu. Po przewróceniu tortilli, możesz dolać na patelnię trochę wywaru z wcześniej odcedzonych warzyw.
- Gotową tortillę de patatas możesz podawać na ciepło lub na zimno, pokrojoną w większe kawałki lub przyjmującą formę małych tapas. Wszystko zależy od Twojej kreatywności.
WSKAZÓWKI: Pamiętaj, że aby dobrze zrobić tortillę de patatas nie trzeba wiele składników, za to wystarczy trochę cierpliwości i sprytu. Najtrudniejszym elementem jest tak naprawdę umiejętne przewrócenie jej z powrotem na patelnię w momencie, gdy jesteśmy gotowi, by obsmażyć ją z drugiej strony. Upewnij się też, czy w tym drugim etapie smażysz ją na małym ogniu – unikniesz w ten sposób przypalenia. Gotowa hiszpańska tortilla ziemniaczana po przekrojeniu powinna mieć złoty kolor.
Podany przepis jest inspirowany przepisem z książki „Kuchnia hiszpańska: Tradycyjna i nowoczesna kuchnia hiszpańska”. Poniżej znajdziesz jeszcze jeden, przepis na przyrządzenie hiszpańskiej tortilli, przedstawiony w formie infografiki. Jeśli znasz inny ciekawy przepis na tortillę, podziel się nim w komentarzu pod postem.