Kuchnia hiszpańska
Kuchnia hiszpańska
TOP 15 Najpopularniejsze regionalne trunki alkoholowe (i nie tylko) w Hiszpanii
Choć Hiszpania słynie z produkcji znakomitych win, to także inne trunki alkoholowe cieszą się w tym kraju dużą popularnością, np. cydr, cava, sherry, czy piwa z lokalnych browarów.
Kuchnia hiszpańska
Torrijas – Ciekawostki i przepis na słodką hiszpańską przekąskę
Czy wiecie dlaczego w okresie Wielkanocy w hiszpańskich cukierniach pojawiają się długie kolejki? Jednym z powodów są pyszne...
Kuchnia hiszpańska
Turrón – Hiszpański przysmak nie tylko na Boże Narodzenie
Wyobrażasz sobie Boże Narodzenie bez opłatka? W Hiszpanii to norma, ponieważ tutaj zastępuje go wyjątkowo słodki odpowiednik!Turrón to...
Kuchnia hiszpańska
Chorizo – Tradycyjna kiełbasa hiszpańska
Znana jest na całym świecie. Słyszał o niej każdy miłośnik Hiszpanii. A ci którzy raz jej spróbowali, wiedzą...
Kuchnia hiszpańska
Kuchnia Fuerteventury – Tradycyjne lokalne dania i produkty
Fuerteventura to wyspa, która powinna kojarzyć nam się nie tylko z idealnymi warunkami do surfowania, ale także z...
Churros – Z czym to się je? Przepis i ciekawostki
Jeśli churros, to na pewno z czekoladą. A przynajmniej tak twierdzą Hiszpanie - miłośnicy tej przekąski i prawdziwi mistrzowie w jej przyrządzaniu!Churros to dowód...
Paella Hiszpańska – Skąd pochodzi i jak ją przygotować?
Wszystkich interesuje przepis na paellę. A czemu nie interesuje Was historia tego dania? Ona również jest pełna smaczków...Paella to jedno z najbardziej charakterystycznych dań...
Tortilla hiszpańska – Przepis na tortillę z warzywami i krewetkami
Każda hiszpańska restauracja serwująca tradycyjne dania ma ją w swoim menu. A kto raz jej spróbuje, ten z pewnością zechce zrobić ją sam. Podejmujesz...
Paella z warzywami – Przepis na paellę wegetariańską
Są w Hiszpanii takie dania, które znajdziemy w prawie każdej restauracji. Oto przepis na jedno z nich!Paella z warzywami to pomysł na danie, które...
Gazpacho – Przepis na hiszpański chłodnik pomidorowy
Upalne dni to w Hiszpanii norma. Czasem jest ich jednak tak wiele, że przyda się coś na ochłodzenie. I wtedy pojawia się on...Gazpacho to...
Książka „Kuchnia hiszpańska” [recenzja]
Z książkami kulinarnymi jest tak, że albo są przegadane albo mało praktyczne. Ta, o której mam zamiar napisać, nie należy jednak ani do jednej...
Pinchos – Tradycyjne tapas z Kraju Basków
Baskijska kuchnia jest uważana za jedną z najlepszych na świecie, a wiele tamtejszych restauracji posiada gwiazdki Michelina, czyli najwyższe odznaczenie w kulinarnym świecie.Pinchos (bask....
Jak dojrzewają najlepsze hiszpańskie sery
Hiszpańskie sery różnią się między sobą nie tylko smakiem, ale i strukturą, kolorem, zapachem, czy sposobem konsumpcji.Podczas gdy jedne gatunki spotkać można w sałatce, deserze...
Jamón ibérico i jamón serrano, czyli jak smakuje najlepsza hiszpańska szynka
Hiszpańska kuchnia ma to do siebie, że jest nie tylko pyszna i aromatyczna, ale także kryje wiele ciekawostek, które warto poznać przed wrzuceniem czegoś...
Sangría – Hiszpański drink. Ciekawostki i przepis
Nie ma napoju, który bardziej kojarzyłby się z Hiszpanią, niż Sangría. Orzeźwiająca, idealna na gorące dni, w kolorze krwistej czerwieni, szybko stała się symbolem Półwyspu Iberyjskiego.Sangría...
Historia tapas – Niezwykłych przekąsek o hiszpańskim rodowodzie
Dla Hiszpanów tapas to nie tylko jedzenie, ale przede wszystkim sposób życia. Czasem w połączeniu z winem traktowane są jako przystawka, a czasem są daniem głównym...
Flan – Hiszpański budyń
Jak umilić sobie chłodne, zimowe dni? Mamy dla Was coś pysznego, słodkiego i prostego! Niektórzy mówią, że to hiszpański budyń, ale jego oryginalna nazwa to flan.Ten popularny hiszpański...
Ropa Vieja – proste danie, genialny smak
Choć ropa vieja swoje korzenie ma na Wyspach Kanaryjskich, to największą popularnością cieszy się w tradycyjnej kuchni kubańskiej.Danie składa się z rozdrobnionego steku wołowego...