Strona głównaKultura HiszpaniiKuchnia hiszpańskaPinchos - tradycyjne tapas z Kraju Basków
Reklama
Bezpłatne przewodniki turystyczne

Baskijska kuchnia jest uważana za jedną z najlepszych na świecie, a wiele tamtejszych restauracji posiada gwiazdki Michelina, czyli najwyższe odznaczenie w kulinarnym świecie.

Pinchos (bask. Pintxos) to jedne z tych dań (a właściwie przekąsek), które są gastronomicznym symbolem Kraju Basków. Do ich przygotowywania lokalni kucharze chętnie wykorzystują produkty pochodzące z regionu (w szczególności ryby i owoce morza), co pozwala spróbować tutejszych specjałów w wersji mini.

Jedzenie pinchos przekształciło się w baskijski zwyczaj, który polega na chodzeniu od baru do baru i w każdym z lokali wypijaniu zurito (czyli małego kufla piwa) lub txikito – niewielkiego kieliszka wina wraz z pinchos. Wersje tych zakąsek na zimno zwykle są wystawiane na barze na dużych tacach, o te przyrządzane na ciepło należy poprosić kelnera.

Czym różnią się pinchos od tapas?

Pinchos (bask. Pintxos)
Pinchos (bask. Pintxos)

Podstawową różnicą między tapas a pinchos jest to, że te pierwsze je się przy użyciu sztućców. Baskijska wersja tych przekąsek tradycyjnie była przykuwana wykałaczką do małej kromki chleba, co ułatwiało wzięcie jej do ręki. I mimo że obecnie nie zawsze są już one podawane w taki sposób, możemy je zwykle zjeść bez użycia widelca i noża.

Kolejną rzeczą pomagającą w rozpoznaniu z którym typem hiszpańskich przekąsek mamy do czynienia jest fakt, że za ich baskijską wersję najczęściej się płaci w taki sposób, że kelner podlicza pozostawione przez nas patyczki, grupując je według kolorów i rozmiarów. Z kolei tapas, rozpowszechnione w pozostałych częściach Hiszpanii (najlepsze można spotkać w Andaluzji) są dodawane często za darmo do zamawianych napojów.

Gdzie najlepiej wybrać się na pinchos?

Pinchos (bask. Pintxos)
Pinchos (bask. Pintxos)

Pinchos są serwowane w wielu baskijskich barach i restauracjach. Warto jednak starannie wybrać miejsce na spróbowanie tych małych, kulinarnych dzieł sztuki. Poniżej znajdziecie opis najlepszych i najciekawszych lokali w San Sebastián, w których można je zjeść. Ceny zaczynają się już od 3 euro za porcje.

Bar Txepetxa

Bar Txepetxa mieści się na starym mieście w San Sebastián. Największą gwiazdą tego lokalu jest anchois podawane na najróżniejsze sposoby: z ikrą jeżozwierza morskiego, z czarnymi oliwkami, a nawet z kremem z pająka morskiego!

Bar Néstor

Bar Néstor, znajdujący się na ulicy Pescadería w starej części miasta, to mały lokal z tradycjami. Jest on przede wszystkim znany ze swojego pinchos z tortillą z ziemniaków (pincho de tortilla) podawanego tam tylko o godzinie 13 i 20. W tym barze można też spróbować dosyć znanej wersji pinchos nazywanej Gilda – upamiętnia ona film o tym samym tytule z Ritą Hayworth, który został ocenzurowany po wojnie domowej w Hiszpanii w 1946 r. Ta przekąska jest tradycyjnie przyrządzana z papryczkami guindilla, oliwkami oraz anchois.

Pinchos (bask. Pintxos) - Tradycyjne baskijskie tapas
Pinchos (bask. Pintxos) – Tradycyjne baskijskie tapas
Bar Antonio

Bar Antonio to niepozorny z wyglądu lokal w samym centrum San Sebastián. Wizyta w nim jest obowiązkowa dla wszystkich osób chcących poznać tradycyjną baskijską kuchnię. Do najciekawszych z podawanych tam pinchos z można zaliczyć ravioli z byczym ogonem i langustami oraz kaszanka z foie gras.

La Cuchara de San Telmo

La Cuchara de San Telmo to jeden z najbardziej obleganych barów w San Sebastián, w którym są podawane pinchos. Znajduję się on w centrum miasta, na ulicy 31 de Agosto. Czasem trudno tam znaleźć wolne miejsce, ale warto się wybrać do tego lokalu na ich najsłynniejsze pinchos – foie gras podawane na kromce chleba z sosem przygotowywanym na bazie kompotu z jabłek.

Pinchos w Barcelonie

Jeśli masz ochotę skosztować pysznych pinchos w stolicy Katalonii, wybierz się do restauracji La Tasqueta De Blai Pincho Bar przy ulicy Carrer de Blai 17. To jedno z najbardziej znanych tego typu miejsc w Barcelonie, a ilość i różnorodność serwowanych tutaj pintxos potrafi naprawdę zawrócić w głowie!

Hotele w Kraju Basków


  Darmowe przewodniki po Hiszpanii  

Inne atrakcje w Kraju Basków

Każdy region Hiszpanii dzieli się na prowincje. Ich nazwy często pokrywają się z nazwami głównych miast wchodzących w ich skład. Kraj Basków dzieli się na trzy prowincje, a każda z nich ma do zaoferowania inne atrakcje turystyczne i ciekawe miejsca:
ProwincjaAtrakcje turystyczne i Ciekawe miejsca
Gipuzkoa (bask. Guipúzcoa)Popularne miasta: San Sebastián, Irún, Rentería, Éibar, Zarauz, Mondragón, Hernani
Bizkaia (bask. Vizcaya)Muzeum Guggenheima, Stadion San Mamés. Popularne miasta: Bilbao, Baracaldo, Guecho, Portugalete, Santurce, Basauri, Lejona, Galdácano, Sestao, Durango, Erandio
Araba (bask. Álava)Popularne miasta: Vitoria, Llodio
Zobacz także: Język baskijski, Pinchos, Tradycja El Olentzero, Fiestas de la Virgen Blanca, Pelota i tradycyjne sporty w Kraju Basków
 
Reklama
Agnieszka Zaborska
Agnieszka Zaborska
Studenta filologii iberyjskiej na specjalizacji dziennikarskiej. Pasjonatka języka hiszpańskiego i wszystkiego co z nim związane. W najbliższej przyszłości planuję zamieszkać w najgorętszym regionie Hiszpanii, Andaluzji, w ramach programu Erasmus.
Reklama
ŚLEDŹ NASZ PROFIL
12,062FaniLubię
9,609ObserwującyObserwuj
67SubskrybującySubskrybuj
OSTATNIO DODANE
Reklama
Booking.com
Reklama
Bezpłatne przewodniki turystyczne

Baskijska kuchnia jest uważana za jedną z najlepszych na świecie, a wiele tamtejszych restauracji posiada gwiazdki Michelina, czyli najwyższe odznaczenie w kulinarnym świecie.

Pinchos (bask. Pintxos) to jedne z tych dań (a właściwie przekąsek), które są gastronomicznym symbolem Kraju Basków. Do ich przygotowywania lokalni kucharze chętnie wykorzystują produkty pochodzące z regionu (w szczególności ryby i owoce morza), co pozwala spróbować tutejszych specjałów w wersji mini.

Jedzenie pinchos przekształciło się w baskijski zwyczaj, który polega na chodzeniu od baru do baru i w każdym z lokali wypijaniu zurito (czyli małego kufla piwa) lub txikito – niewielkiego kieliszka wina wraz z pinchos. Wersje tych zakąsek na zimno zwykle są wystawiane na barze na dużych tacach, o te przyrządzane na ciepło należy poprosić kelnera.

Czym różnią się pinchos od tapas?

Pinchos (bask. Pintxos)
Pinchos (bask. Pintxos)

Podstawową różnicą między tapas a pinchos jest to, że te pierwsze je się przy użyciu sztućców. Baskijska wersja tych przekąsek tradycyjnie była przykuwana wykałaczką do małej kromki chleba, co ułatwiało wzięcie jej do ręki. I mimo że obecnie nie zawsze są już one podawane w taki sposób, możemy je zwykle zjeść bez użycia widelca i noża.

Kolejną rzeczą pomagającą w rozpoznaniu z którym typem hiszpańskich przekąsek mamy do czynienia jest fakt, że za ich baskijską wersję najczęściej się płaci w taki sposób, że kelner podlicza pozostawione przez nas patyczki, grupując je według kolorów i rozmiarów. Z kolei tapas, rozpowszechnione w pozostałych częściach Hiszpanii (najlepsze można spotkać w Andaluzji) są dodawane często za darmo do zamawianych napojów.

Gdzie najlepiej wybrać się na pinchos?

Pinchos (bask. Pintxos)
Pinchos (bask. Pintxos)

Pinchos są serwowane w wielu baskijskich barach i restauracjach. Warto jednak starannie wybrać miejsce na spróbowanie tych małych, kulinarnych dzieł sztuki. Poniżej znajdziecie opis najlepszych i najciekawszych lokali w San Sebastián, w których można je zjeść. Ceny zaczynają się już od 3 euro za porcje.

Bar Txepetxa

Bar Txepetxa mieści się na starym mieście w San Sebastián. Największą gwiazdą tego lokalu jest anchois podawane na najróżniejsze sposoby: z ikrą jeżozwierza morskiego, z czarnymi oliwkami, a nawet z kremem z pająka morskiego!

Bar Néstor

Bar Néstor, znajdujący się na ulicy Pescadería w starej części miasta, to mały lokal z tradycjami. Jest on przede wszystkim znany ze swojego pinchos z tortillą z ziemniaków (pincho de tortilla) podawanego tam tylko o godzinie 13 i 20. W tym barze można też spróbować dosyć znanej wersji pinchos nazywanej Gilda – upamiętnia ona film o tym samym tytule z Ritą Hayworth, który został ocenzurowany po wojnie domowej w Hiszpanii w 1946 r. Ta przekąska jest tradycyjnie przyrządzana z papryczkami guindilla, oliwkami oraz anchois.

Pinchos (bask. Pintxos) - Tradycyjne baskijskie tapas
Pinchos (bask. Pintxos) – Tradycyjne baskijskie tapas
Bar Antonio

Bar Antonio to niepozorny z wyglądu lokal w samym centrum San Sebastián. Wizyta w nim jest obowiązkowa dla wszystkich osób chcących poznać tradycyjną baskijską kuchnię. Do najciekawszych z podawanych tam pinchos z można zaliczyć ravioli z byczym ogonem i langustami oraz kaszanka z foie gras.

La Cuchara de San Telmo

La Cuchara de San Telmo to jeden z najbardziej obleganych barów w San Sebastián, w którym są podawane pinchos. Znajduję się on w centrum miasta, na ulicy 31 de Agosto. Czasem trudno tam znaleźć wolne miejsce, ale warto się wybrać do tego lokalu na ich najsłynniejsze pinchos – foie gras podawane na kromce chleba z sosem przygotowywanym na bazie kompotu z jabłek.

Pinchos w Barcelonie

Jeśli masz ochotę skosztować pysznych pinchos w stolicy Katalonii, wybierz się do restauracji La Tasqueta De Blai Pincho Bar przy ulicy Carrer de Blai 17. To jedno z najbardziej znanych tego typu miejsc w Barcelonie, a ilość i różnorodność serwowanych tutaj pintxos potrafi naprawdę zawrócić w głowie!

Hotele w Kraju Basków


  Darmowe przewodniki po Hiszpanii  

Inne atrakcje w Kraju Basków

Każdy region Hiszpanii dzieli się na prowincje. Ich nazwy często pokrywają się z nazwami głównych miast wchodzących w ich skład. Kraj Basków dzieli się na trzy prowincje, a każda z nich ma do zaoferowania inne atrakcje turystyczne i ciekawe miejsca:
ProwincjaAtrakcje turystyczne i Ciekawe miejsca
Gipuzkoa (bask. Guipúzcoa)Popularne miasta: San Sebastián, Irún, Rentería, Éibar, Zarauz, Mondragón, Hernani
Bizkaia (bask. Vizcaya)Muzeum Guggenheima, Stadion San Mamés. Popularne miasta: Bilbao, Baracaldo, Guecho, Portugalete, Santurce, Basauri, Lejona, Galdácano, Sestao, Durango, Erandio
Araba (bask. Álava)Popularne miasta: Vitoria, Llodio
Zobacz także: Język baskijski, Pinchos, Tradycja El Olentzero, Fiestas de la Virgen Blanca, Pelota i tradycyjne sporty w Kraju Basków
 
Reklama
Agnieszka Zaborska
Agnieszka Zaborska
Studenta filologii iberyjskiej na specjalizacji dziennikarskiej. Pasjonatka języka hiszpańskiego i wszystkiego co z nim związane. W najbliższej przyszłości planuję zamieszkać w najgorętszym regionie Hiszpanii, Andaluzji, w ramach programu Erasmus.
Reklama
ŚLEDŹ NASZ PROFIL
12,062FaniLubię
9,609ObserwującyObserwuj
67SubskrybującySubskrybuj
Booking.com

OSTATNIO DODANE
Reklama
POPULARNE W TYM TYGODNIU
Reklama