Pinchos – tradycyjne tapas z Kraju Basków
5 (100%) 1 vote

Baskijska kuchnia jest uważana za jedną z najlepszych na świecie, a wiele tamtejszych restauracji posiada gwiazdki Michelina, czyli najwyższe odznaczenie w kulinarnym świecie.

Pinchos (bask. Pintxos) - Tradycyjne tapas z Kraju Basków // Hispanico.pl
Pinchos (bask. Pintxos) – Tradycyjne baskijskie tapas

Pinchos (bask. Pintxos) to jedne z tych dań (a właściwie przekąsek), które są gastronomicznym symbolem Kraju Basków. Do ich przygotowywania lokalni kucharze chętnie wykorzystują produkty pochodzące z regionu (w szczególności ryby i owoce morza), co pozwala spróbować tutejszych specjałów w wersji mini.

Jedzenie pinchos przekształciło się w baskijski zwyczaj, który polega na chodzeniu od baru do baru i w każdym z lokali wypijaniu zurito (czyli małego kufla piwa) lub txikito – niewielkiego kieliszka wina wraz z pinchos. Wersje tych zakąsek na zimno zwykle są wystawiane na barze na dużych tacach, o te przyrządzane na ciepło należy poprosić kelnera.

Czym różnią się pinchos od tapas?

Pinchos (bask. Pintxos) - Tradycyjne tapas z Kraju Basków // Hispanico.pl
Pinchos (bask. Pintxos) – Tradycyjne baskijskie tapas

Podstawową różnicą między tapas a pinchos jest to, że te pierwsze je się przy użyciu sztućców. Baskijska wersja tych przekąsek tradycyjnie była przykuwana wykałaczką do małej kromki chleba, co ułatwiało wzięcie jej do ręki. I mimo że obecnie nie zawsze są już one podawane w taki sposób, możemy je zwykle zjeść bez użycia widelca i noża.

Kolejną rzeczą pomagającą w rozpoznaniu z którym typem hiszpańskich przekąsek mamy do czynienia jest fakt, że za ich baskijską wersję najczęściej się płaci w taki sposób, że kelner podlicza pozostawione przez nas patyczki, grupując je według kolorów i rozmiarów. Z kolei tapas, rozpowszechnione w pozostałych częściach Hiszpanii (najlepsze można spotkać w Andaluzji) są dodawane często za darmo do zamawianych napojów.

Gdzie najlepiej wybrać się na pinchos?

Pinchos (bask. Pintxos) - Tradycyjne tapas z Kraju Basków // Hispanico.pl
Pincho de tortilla

Pinchos są serwowane w wielu baskijskich barach i restauracjach. Warto jednak starannie wybrać miejsce na spróbowanie tych małych, kulinarnych dzieł sztuki. Poniżej znajdziecie opis najlepszych i najciekawszych lokali w San Sebastián, w których można je zjeść. Ceny zaczynają się już od 3 euro za porcje.

Bar Txepetxa

Bar Txepetxa mieści się na starym mieście w San Sebastián. Największą gwiazdą tego lokalu jest anchois podawane na najróżniejsze sposoby: z ikrą jeżozwierza morskiego, z czarnymi oliwkami, a nawet z kremem z pająka morskiego!

Bar Néstor

Bar Néstor, znajdujący się na ulicy Pescadería w starej części miasta, to mały lokal z tradycjami. Jest on przede wszystkim znany ze swojego pinchos z tortillą z ziemniaków (pincho de tortilla) podawanego tam tylko o godzinie 13 i 20. W tym barze można też spróbować dosyć znanej wersji pinchos nazywanej Gilda – upamiętnia ona film o tym samym tytule z Ritą Hayworth, który został ocenzurowany po wojnie domowej w Hiszpanii w 1946 r. Ta przekąska jest tradycyjnie przyrządzana z papryczkami guindilla, oliwkami oraz anchois.

Bar Antonio

Bar Antonio to niepozorny z wyglądu lokal w samym centrum San Sebastián. Wizyta w nim jest obowiązkowa dla wszystkich osób chcących poznać tradycyjną baskijską kuchnię. Do najciekawszych z podawanych tam pinchos z można zaliczyć ravioli z byczym ogonem i langustami oraz kaszanka z foie gras.

La Cuchara de San Telmo

La Cuchara de San Telmo to jeden z najbardziej obleganych barów w San Sebastián, w którym są podawane pinchos. Znajduję się on w centrum miasta, na ulicy 31 de Agosto. Czasem trudno tam znaleźć wolne miejsce, ale warto się wybrać do tego lokalu na ich najsłynniejsze pinchos – foie gras podawane na kromce chleba z sosem przygotowywanym na bazie kompotu z jabłek.

Pinchos w Barcelonie

Jeśli masz ochotę skosztować pysznych pinchos w stolicy Katalonii, wybierz się do restauracji La Tasqueta De Blai Pincho Bar przy ulicy Carrer de Blai 17. To jedno z najbardziej znanych tego typu miejsc w Barcelonie, a ilość i różnorodność serwowanych tutaj pintxos potrafi naprawdę zawrócić w głowie!

Zobacz także: Tapas – kulturowa wizytówka Hiszpanii

Agnieszka Zaborska

Agnieszka Zaborska

Studenta filologii iberyjskiej na specjalizacji dziennikarskiej. Pasjonatka języka hiszpańskiego i wszystkiego co z nim związane. W najbliższej przyszłości planuję zamieszkać w najgorętszym regionie Hiszpanii, Andaluzji, w ramach programu Erasmus.
Agnieszka Zaborska

Latest posts by Agnieszka Zaborska (see all)

Dodaj pierwszy komentarz

avatar