Gazpacho – Przepis na hiszpański chłodnik pomidorowy
5 (100%) 1 vote

Upalne dni to w Hiszpanii norma. Czasem jest ich jednak tak wiele, że przyda się coś na ochłodzenie. I wtedy pojawia się on…

Gazpacho to hiszpański chłodnik pomidorowy, który nie tylko sprawdzi się wtedy, gdy doskwiera Ci upał, ale także gdy masz ochotę na proste i pożywne danie. W Polsce niestety trudno jest trafić na restaurację, która potrafi przygotowywać dobre gazpacho (dla niektórych to to samo co zimna zupa pomidorowa…). Jest to prawdopodobnie kwestia doboru produktów, ponieważ sam przepis na gazpacho jest bardzo prosty, a jego czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny. Ale krok po kroku.

Gazpacho – składniki (4 porcje):

  • 15 dojrzałych pomidorów
  • 4 duże ogórki
  • 2 czerwone papryki
  • 150 g cebuli (może być też czerwona cebula)
  • 200 g orzeszków pinii
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ocet sherry (opcjonalnie zamiast octu sherry możesz użyć octu winnego)
  • 4 kromki białego chleba
  • pieprz i sól do smaku
  • (opcjonalnie) 100 ml śmietanki
  • (opcjonalnie) szczypta kuminu

Gazpacho – przepis na hiszpański chłodnik pomidorowy:

  1. Usuń gniazda z papryk, a miąższ i same papryki pokrój na kilka kawałków.
  2. Obierz ogórki, przekrój je wzdłuż i usuń łyżeczką gniazda. Pokrój ogórek na kilka kawałków, posyp solą i odstaw na kilkanaście minut (dzięki temu usuniesz z ogórków zbędną wodę). Następnie opłucz ogórki, aby pozbyć się wody.
  3. Obierz pomidory ze skórki (dla ułatwienia możesz je wcześniej sparzyć gorącą wodą), usuń gniazda i pokrój pomidory na kilka kawałków. Pokrój cebulę w kostkę.
  4. Spraż orzeszki pinii na patelni przez kilka minut (aż się zarumienią).
  5. W międzyczasie usuń skórki z kromek chleba i namocz je wodą, aż zmiękną.
  6. Wrzuć do blendera: paprykę, ogórki, pomidory, cebulę (garstkę każdego z tych warzyw pozostaw do dekoracji na sam koniec), czosnek, sprażone orzeszki pinii i opcjonalnie kumin. Zmiksuj całość na gładką masę. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta, dolej trochę wody i zmiksuj ponownie.
  7. Dodaj do blendera rozmiękczony chleb i zmiksuj całość jeszcze raz.
  8. Dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek, odrobinę octu sherry, pieprzu i soli i przemieszaj całość łyżką.
  9. Gotowe gazpacho wylej do miseczek. Możesz ozdobić je kawałkami drobno posiekanej cebuli, pomidorów, ogórka lub papryki. Opcjonalnie na wierzch możesz dodać nieco śmietany.

Podany wyżej przepis na gazpacho andaluzyjskie jest inspirowany przepisem z książki “Kuchnia hiszpańska: Tradycyjna i nowoczesna kuchnia hiszpańska”. przydatna pozycja dla osób, które interesują popularne przepisy hiszpańskie.

Książka "Kuchnia hiszpańska" - okładka // Hispanico.pl
Jeśli interesują Cię podobne przepisy na hiszpańskie dania, skorzystaj z książki kucharskiej “Kuchnia hiszpańska”, którą możesz kupić tutaj >

WSKAZÓWKA: Jeśli zdecydujesz się na dodanie kuminu do gazpacho, uważaj żeby nie przesadzić. Zbyt duża ilość spowoduje, że jego intensywność zabije inne smaki i zdominuje całe danie.

Po zblendowaniu gazpacho możesz do niego dodać drobno posiekany ząbek czosnku. A jeśli chcesz, wzbogacić swój przepis na chłodnik o szczyptę pikanterii, dodaj do niego trochę drobno pokrojonej papryczki chili.

CIEKAWOSTKA KULINARNA: Gazpacho to chłodnik pomidorowy, który szczególnie latem jest w Hiszpanii bardzo popularny. Znajdziemy go w menu większości restauracji. Hiszpanie podają gazpacho jako dania główne, ale czasem traktuję je także jak pożywny napój lub lunch do pracy. Przygotowując gazpacho, warto zadbać o to, aby warzywa były świeże i dojrzałe, ponieważ od tego zależeć będzie smak naszego dania. Ponieważ ten hiszpański chłodnik pomidorowy jest dość prosty w przygotowaniu (trudno go “zepsuć”), to właśnie cały sekret tkwi w jakości używanych przez nas produktów i przypraw.

Gazpacho może stanowić także integralną część innych potraw. Przygotowując potrawy wielkanocne Hiszpanie używają go np. do przyrządzania torrijas saladas de gazpacho:

CIEKAWOSTKA FILMOWA: Czy wiesz, że gazpacho było motywem przewodnim w filmie “Kobiety na skraju załamania nerwowego” w reżyserii Pedro Almodovara? 🙂

Masz inny pomysł na hiszpańskie gazpacho? Dodaj przepis w komentarzu poniżej!

Jessica Alvaro

Jessica Alvaro

Zafascynowana językiem hiszpańskim i kulturą iberoamerykańską. Poszukuje kreatywnych sposobów nauki języków obcych, często tworząc przy tym własne. Między innymi właśnie to popchnęło ją do stworzenia serwisu Hispánico.
Jessica Alvaro
avatar