Są w Hiszpanii takie dania, które znajdziemy w prawie każdej restauracji. Oto przepis na jedno z nich!
Paella z warzywami to pomysł na danie, które z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom. W swojej oryginalnej wersji dodaje się do niej zwykle mięso i owoce morza, jednak w przypadku tego przepisu, skupimy się wyłącznie na warzywach i ich odpowiednim doprawieniu. Tak prosta paella może być gotowa już w 70 minut i będzie posiłkiem, który znakomicie spełni się w roli obiadu lub obiadokolacji.
Paella z warzywami – składniki (4 porcje):
- 350 g ryżu do paelli
- 4 karczochy
- 100 g fasolki szparagowej
- 150 g oliwek
- 200 g kalafiora lub brokułów
- pół pora
- 1 pomidor
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 marchew
- 3 liście boćwinki
- 3 ząbki czosnku
- 2 l bulionu warzywnego (polecam kostki rosołowe Bio Oaza – mają bardzo dobry skład)
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 100 ml oliwy z oliwek
- kilka pręcików szafranu
- sól i pieprz do smaku
Paella z warzywami – przepis:
- Podziel kalafior na małe różyczki. Oczyść karczochy i fasolkę szparagową i pokrój je na mniejsze kawałki. Pora, marchewkę, cukinię i paprykę pokrój na równe, kilkucentymetrowe kawałki. Obierz pomidora (dla ułatwienia możesz go wcześniej oparzyć), usuń z niego gniazda i pokrój na ćwiartki. Boćwinkę i czosnek pokrój na drobne kawałki. Wrzuć całość do dużej miski, dodaj drylowane oliwki i wymieszaj całość.
- Podgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią wszystkie warzywa. Dodaj 1 łyżeczkę mielonej papryki. Smaż całość przez około 5 minut, cały czas mieszając.
- Kiedy warzywa zaczną nabierać koloru, dosyp do nich ryż i mieszaj tak długo, aż z białego koloru zacznie zmieniać się w przeźroczysty.
- Dodaj bulion i doprowadź całość do wrzenia.
- Dodaj szafran, sól i pieprz do smaku. Smaż całość przez około 20 minut, cały czas mieszając. Na koniec przełóż paellę na 8 minut do piekarnika. Podawaj na gorąco.
WSKAZÓWKI: Do przygotowania paelli możesz użyć patelni lub specjalnej paellery (np. takiej). W hiszpańskich restauracjach prawie zawsze używana jest ta druga. Czy ma to wpływ na walory smakowe? Raczej nie, natomiast jeśli masz ochotę „popisać się przed znajomymi”, to paellera z pewnością zrobi na nich większe wrażenie ;).
Do paelli z owocami morza poleca się też dolewanie białego wina, które nadaje potrawie dodatkowych walorów smakowych. Paella z warzywami nie wymaga tego składnika, ale jeśli masz ochotę poeksperymentować, to czemu nie?
CIEKAWOSTKA: Przepis na paellę zrodził się w XV-XVI wieku na rolniczych terenach regionu Walencji. Nie ma jasności co do tego, czy paella marinera (czyli taka, w której głównym składnikiem są owoce morza) zrodziła się w tym samym czasie. Pewne jest natomiast to, że składniki i forma tego dania zmieniała się w zależności od dostępnych na danym obszarze składników. Obecnie w większości hiszpańskich restauracji znajdziemy paellę z owocami morza. Dowiedz się więcej o historii paelli >
PAELLA PO POLSKU? Jeśli masz ochotę dodać do paelli polski akcent lub po prostu nie masz pod ręką ryżu, dobrze zastąpi go kasza jaglana. Zanim dosypiesz ją na patelnię, pamiętaj aby ją przepłukać (uzyskasz lepsze walory smakowe)
Podany wyżej przepis jest inspirowany przepisem z książki „Kuchnia hiszpańska: Tradycyjna i nowoczesna kuchnia hiszpańska”. Polecam każdemu, kto interesuje się kuchnią tego kraju i szuka pomysłów na swoje ulubione przepisy.
Inne przepisy na paellę
Ponieważ paella z warzywami, to nie jedyna wersja tego dania, zobacz także inne proponowane przez nas sposoby na jego przyrządzenie:
- Paella z owocami morza
- Paella z rakami
- Paella z kurczakiem