Fuerteventura to wyspa, która powinna kojarzyć nam się nie tylko z idealnymi warunkami do surfowania, ale także z pyszną i zdrową kuchnią. A co szczególnie warto spróbować?
Kuchnia Fuerteventury jest zdominowana przez lokalne produkty, które niemal od zawsze towarzyszyły mieszkańcom tej wyspy. Zaliczają się do nich przede wszystkim uprawiane na wyspie różne gatunki warzyw, kozie mleko oraz uzyskiwane z tych zwierząt mięso. Warto dodać, że przyrządzane z tych produktów dania charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu, co ma pozytywny wpływ nie tylko na walory smakowe, ale przede wszystkim na zdrowie. Przekonajmy się zatem, które potrawy powinny szczególnie zwrócić naszą uwagę podczas odwiedzin w lokalnych restauracjach.
Sancocho
Na początek pierwsze danie, czyli zupa. Co ciekawe Sancocho to tradycyjne danie nie tylko na Fuerteventurze, ale także w wielu krajach Ameryki Łacińskiej, takich jak: Puerto Rico, Honduras, Ekwador, Kolumbia, Kuba, Panama, Dominikana czy Wenezuela. W większości tych miejsc głównym składnikiem jest mięso. W wersji tego przepisu z Fuerteventury jest ono często zastępowane gotowaną w całości rybą.
Oprócz ryby całe danie składa się jeszcze z: ziemniaków, batatów, mojo picón i gofio (dwa ostatnie opisane nieco dalej). Jego przyrządzenie jest dosyć proste. W jednym garnku gotujemy w wodzie rybę z cebulą i gałązką pietruszki. W drugim – ziemniaki i bataty ze szczyptą soli. A jak serwujemy całość? Równie zwyczajnie – łącząc wszystkie składniki bezpośrednio na talerzu.
CIEKAWOSTKA: Sancocho na Fuerteventurze nie zawsze bywa podawane w formie zupy. Równie popularne jest serwowanie tego dania poprzez odsączenie wszystkich głównych składników z wody i ułożenie ich w tej formie na płaskim talerzu, tak jak na wideo poniżej. W niektórych wersjach Sancocho dodaje się także więcej warzyw, np. kawałki kolby kukurydzy.
Lapas
Lapas są owocami morza, które częściowo przypominają małże, częściowo przegrzebki, a częściowo ślimaki… Tak naprawdę są jednak odrębnym gatunkiem zwierząt. Lapas żyją przyczepione do skał, przez co ich zbieranie nie należy do najłatwiejszych. Znajdziemy je w większości restauracji, ponieważ stanowią jeden z flagowych produktów Fuerteventury. Te nietypowe owoce morza mogą być przyrządzane na wiele sposobów. Jeden z najbardziej popularnych przepisów możesz zobaczyć poniżej. A jeśli masz ochotę, może uda Ci się przygotować go też na własną rękę?
Papas arrugadas
To danie, z którego słynie nie tylko Fuerteventura, ale i pozostałe Wyspy Kanaryjskie. Papas arrugadas to małe ziemniaczki gotowane w wodzie z dużą ilością soli, która powoduje, że ich skórka zaczyna się marszczyć. Stąd też nazwa papas arrugadas, która po polsku oznacza zmarszczone ziemniaczki. Danie to spotkamy zwykle w towarzystwie salsy mojo picón. Całość może być serwowana w takiej podstawowej formie lub jako dodatek np. do smażonej ryby.
Puchero Majorero
To jedno z najbardziej tradycyjnych dań jakimi może pochwalić się kuchnia Fuerteventury (popularne jest także w Ameryce Łacińskiej). Mieszkańcy przyrządzają je często podczas większych świąt i spotkań rodzinnych. Wybierana jest wówczas najbardziej dorodna koza, której mięso posłuży do przyrządzenia posiłku dla wszystkich ucztujących.
Puchero Majorero może być podawane w formie jednego dania lub jako pierwsze i drugie danie. Niezależnie od opcji w jego skład wchodzą: kozie mięso, ciecierzyca oraz różne rodzaje warzyw, np. ziemniaki, bataty, cukinia, marchew, cebula, dynia, pomidory, czosnek, kolba kukurydzy czy papryka. Całość doprawiana jest aromatycznymi przyprawami: liśćmi laurowymi, szafranem, a czasem także miętą i dodatkiem czosnku.
Gofio
Trudno powiedzieć, czy jest to deser, całe danie, czy tylko jego część, bo bywa podawane w każdej z tych form. Gofio było znane na Wyspach Kanaryjskich jeszcze zanim dotarli tu pierwsi Hiszpanie. Guanczowie (rdzenna ludność archipelagu) cenili je ze względu na pożywność oraz prostotę wykonania. Miało to znaczenie szczególnie w trudnych okresach, gdy zdobycie innego pożywienia okazywało się zbyt trudne.
W uproszczeniu można powiedzieć, że gofio to rodzaj mąki kukurydzianej, która podawana jest w połączeniu z mlekiem, zupą (np. sancocho) lub w oderwaniu od innych składników – po prostu jako deser. Przepisów na wykorzystanie gofio jest mnóstwo! Jeden z prostszych znajdziesz niżej:
Mojo Picón
Mojo Picón to rodzaj salsy popularnej w kuchni kanaryjskiej. Jest ona dodawana do wielu potraw i produktów, jak chociażby wspomniane wcześniej lapas czy papas arrugadas. Mojo Picón występuje w dwóch rodzajach: zielony (mojo verde) i czerwony (mojo rojo). Ten drugi jest zazwyczaj bardziej pikantny. Główne składniki mojo picón to: czosnek, papryka, papryka w proszku, sól i oliwa z oliwek.
Produkty z Fuerteventury, których warto spróbować
Ser Majorero
Wszechobecne kozy to zwierzęta, którym kuchnia Fuerteventury zawdzięcza wiele lokalnych produktów. Jednym z nich są kozie sery, a konkretnie produkowany tylko na tej wyspie ser majorero. Możemy skosztować go w trzech odmianach: fresco, semi i curado. W tej ostatniej wersji oprócz mleka koziego, dodawane jest także mleko owiec kanaryjskich. Co ważne ilość tego ostatniego nie może przekraczać 15% zawartości całego sera.
Zdaniem smakoszy sery majorero zaliczają się do jednych z najlepszych na świecie. Dowodem na to są liczne nagrody (na poziomie krajowym i międzynarodowym), które są im często przyznawane. Zobacz także: Jak dojrzewają najlepsze hiszpańskie sery
Ron miel
Jeśli masz skończone 18 lat, zainteresować powinien Cię ron miel, czyli popularny na Wyspach Kanaryjskich rum z dodatkiem miodu palmowego. Ten niepozorny, złoty trunek może zawierać 20-30% alkoholu, zachowując przy tym delikatny, miodowy posmak. Recepturę ron miel znali już Guanczowie. Kiedyś był on serwowany głównie w gronie rodzinnym. Dziś jego produkcją zajmują się gorzelnie, a jego receptura jest ściśle określona przez władze Wysp Kanaryjskich. Wszystko po to, by zachować jak najlepszą jakość produktów sygnowanych tą nazwą. W restauracjach możemy spotkać się z serwowaniem ron miel w towarzystwie bitej śmietany i cynamonu.
Kozie mięso
Jeśli wybierzesz się na wycieczkę w mniej zaludnione rejony wyspy, z pewnością zobaczysz tu i ówdzie przechadzające się kozy. Cabra majorera to gatunek tych zwierząt, który jest niemal symbolem Fuerteventury. Występowały tu prawie od zawsze, bo w przeciwieństwie do krów, dużo lepiej radzą sobie z prawie pustynnym klimatem wyspy i niewielką ilością pastwisk. Koza daje mleko, mięso i ser. Z koziego mięsa przyrządzane są na Fuerteventurze rozmaite tradycyjne dania (np. opisane wcześniej puchero majorero).
Ryby i owoce morza
Wyspiarskie położenie w oczywisty sposób wpływa także na kuchnię. Trudno wskazać jeden gatunek ryb lub owoców morza, które są typowe dla Fuerteventury, ponieważ jest ich bardzo wiele. W zależności od dania skosztujemy ich w wersji smażonej, pieczonej lub gotowanej – często także w towarzystwie papas arrugadas.
Odkryj Wyspy Kanaryjskie
W archipelagu Wysp Kanaryjskich znajduje się siedem głównych wysp. Odkryj wszystkie atrakcje turystyczne, sprawdź co warto zwiedzić i wybierz się na odkrywanie Kanarów na własną rękę lub z przewodnikiem:
Poznaj wszystkie archipelagi Hiszpanii: Wyspy Kanaryjskie, Baleary, Wyspy Cies.
Zobacz także: Kuchnia Fuerteventury, El Silbo Gomero, Fiesta los Indianos, Karnawał na Teneryfie, Pogoda na Kanarach, Pogoda na Teneryfie, Pogoda na Fuerteventurze, Pogoda na Gran Canarii, Pogoda na Lanzarote, Pamiątki z Lanzarote.