Kuchnia Fuerteventury – Tradycyjne lokalne dania i produkty
Oceń artykuł

Fuerteventura to wyspa, która powinna kojarzyć nam się nie tylko z idealnymi warunkami do surfowania, ale także z pyszną i zdrową kuchnią. A co szczególnie warto spróbować?

Kuchnia Fuerteventury jest zdominowana przez lokalne produkty, które niemal od zawsze towarzyszyły mieszkańcom tej wyspy. Zaliczają się do nich przede wszystkim uprawiane na wyspie różne gatunki warzyw, kozie mleko oraz uzyskiwane z tych zwierząt mięso. Warto dodać, że przyrządzane z tych produktów dania charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu, co ma pozytywny wpływ nie tylko na walory smakowe, ale przede wszystkim na zdrowie. Przekonajmy się zatem, które potrawy powinny szczególnie zwrócić naszą uwagę podczas odwiedzin w lokalnych restauracjach.

Kuchnia Fuerteventury – Co warto zjeść na wyspie?

Kuchnia Fuerteventury - Tradycyjne dania

Sancocho

Na początek pierwsze danie, czyli zupa. Co ciekawe Sancocho to tradycyjne danie nie tylko na Fuerteventurze, ale także w wielu krajach Ameryki Łacińskiej, takich jak: Puerto Rico, Honduras, Ekwador, Kolumbia, Kuba, Panama, Dominikana czy Wenezuela. W większości tych miejsc głównym składnikiem jest mięso. W wersji tego przepisu z Fuerteventury jest ono często zastępowane gotowaną w całości rybą.

Oprócz ryby całe danie składa się jeszcze z: ziemniaków, batatów, mojo picón i gofio (dwa ostatnie opisane nieco dalej). Jego przyrządzenie jest dosyć proste. W jednym garnku gotujemy w wodzie rybę z cebulą i gałązką pietruszki. W drugim – ziemniaki i bataty ze szczyptą soli. A jak serwujemy całość? Równie zwyczajnie – łącząc wszystkie składniki bezpośrednio na talerzu.

CIEKAWOSTKA: Sancocho na Fuerteventurze nie zawsze bywa podawane w formie zupy. Równie popularne jest serwowanie tego dania poprzez odsączenie wszystkich głównych składników z wody i ułożenie ich w tej formie na płaskim talerzu, tak jak na wideo poniżej. W niektórych wersjach Sancocho dodaje się także więcej warzyw, np. kawałki kolby kukurydzy.

Lapas

Lapas są owocami morza, które częściowo przypominają małże, częściowo przegrzebki, a częściowo ślimaki… Tak naprawdę są jednak odrębnym gatunkiem zwierząt. Lapas żyją przyczepione do skał, przez co ich zbieranie nie należy do najłatwiejszych. Znajdziemy je w większości restauracji, ponieważ stanowią jeden z flagowych produktów Fuerteventury. Te nietypowe owoce morza mogą być przyrządzane na wiele sposobów. Jeden z najbardziej popularnych przepisów możesz zobaczyć poniżej. A jeśli masz ochotę, może uda Ci się przygotować go też na własną rękę?

Papas arrugadas

La Palma - Piękna wyspa | Odkrywamy Wyspy Kanaryjskie, Hiszpania // Hispanico.pl
Papas arrugadas z sosem mojo rojo to jedno z flagowych dań lokalnej kuchni na Fuerteventurze.

To danie, z którego słynie nie tylko Fuerteventura, ale i pozostałe Wyspy Kanaryjskie. Papas arrugadas to małe ziemniaczki gotowane w wodzie z dużą ilością soli, która powoduje, że ich skórka zaczyna się marszczyć. Stąd też nazwa papas arrugadas, która po polsku oznacza zmarszczone ziemniaczki. Danie to spotkamy zwykle w towarzystwie salsy mojo picón. Całość może być serwowana w takiej podstawowej formie lub jako dodatek np. do smażonej ryby.

Puchero Majorero

To jedno z najbardziej tradycyjnych dań jakimi może pochwalić się kuchnia Fuerteventury (popularne jest także w Ameryce Łacińskiej). Mieszkańcy przyrządzają je często podczas większych świąt i spotkań rodzinnych. Wybierana jest wówczas najbardziej dorodna koza, której mięso posłuży do przyrządzenia posiłku dla wszystkich ucztujących.

Puchero Majorero może być podawane w formie jednego dania lub jako pierwsze i drugie danie. Niezależnie od opcji w jego skład wchodzą: kozie mięso, ciecierzyca oraz różne rodzaje warzyw, np. ziemniaki, bataty, cukinia, marchew, cebula, dynia, pomidory, czosnek, kolba kukurydzy czy papryka. Całość doprawiana jest aromatycznymi przyprawami: liśćmi laurowymi, szafranem, a czasem także miętą i dodatkiem czosnku.

Gofio

Gofio w formie odrębnego dania z dodatkiem pokrojonej cebuli.
Gofio w formie odrębnego dania z dodatkiem pokrojonej cebuli. Kuchnia kanaryjska potrafi być zaskakiwać 🙂

Trudno powiedzieć, czy jest to deser, całe danie, czy tylko jego część, bo bywa podawane w każdej z tych form. Gofio było znane na Wyspach Kanaryjskich jeszcze zanim dotarli tu pierwsi Hiszpanie. Guanczowie (rdzenna ludność archipelagu) cenili je ze względu na pożywność oraz prostotę wykonania. Miało to znaczenie szczególnie w trudnych okresach, gdy zdobycie innego pożywienia okazywało się zbyt trudne.

W uproszczeniu można powiedzieć, że gofio to rodzaj mąki kukurydzianej, która podawana jest w połączeniu z mlekiem, zupą (np. sancocho) lub w oderwaniu od innych składników – po prostu jako deser. Przepisów na wykorzystanie gofio jest mnóstwo! Jeden z prostszych znajdziesz niżej:

Mojo Picón

Mojo picón - tradycyjna salsa kanaryjska
Mojo picón – tradycyjna salsa kanaryjska, z którą każde jedzenie na Fuerteventurze smakuje jeszcze lepiej!

Mojo Picón to rodzaj salsy popularnej w kuchni kanaryjskiej. Jest ona dodawana do wielu potraw i produktów, jak chociażby wspomniane wcześniej lapas czy papas arrugadas. Mojo Picón występuje w dwóch rodzajach: zielony (mojo verde) i czerwony (mojo rojo). Ten drugi jest zazwyczaj bardziej pikantny. Główne składniki mojo picón to: czosnek, papryka, papryka w proszku, sól i oliwa z oliwek.

Produkty z Fuerteventury, których warto spróbować

Kuchnia Fuerteventury - Lokalne produkty

Ser Majorero

Ser majorero
Ser majorero to jeden z przysmaków lokalnej kuchni.

Wszechobecne kozy to zwierzęta, którym kuchnia Fuerteventury zawdzięcza wiele lokalnych produktów. Jednym z nich są kozie sery, a konkretnie produkowany tylko na tej wyspie ser majorero. Możemy skosztować go w trzech odmianach: fresco, semi i curado. W tej ostatniej wersji oprócz mleka koziego, dodawane jest także mleko owiec kanaryjskich. Co ważne ilość tego ostatniego nie może przekraczać 15% zawartości całego sera.

Zdaniem smakoszy sery majorero zaliczają się do jednych z najlepszych na świecie. Dowodem na to są liczne nagrody (na poziomie krajowym i międzynarodowym), które są im często przyznawane. Zobacz także: Jak dojrzewają najlepsze hiszpańskie sery

Ron miel

Jeśli masz skończone 18 lat, zainteresować powinien Cię ron miel, czyli popularny na Wyspach Kanaryjskich rum z dodatkiem miodu palmowego. Ten niepozorny, złoty trunek może zawierać 20-30% alkoholu, zachowując przy tym delikatny, miodowy posmak. Recepturę ron miel znali już Guanczowie. Kiedyś był on serwowany głównie w gronie rodzinnym. Dziś jego produkcją zajmują się gorzelnie, a jego receptura jest ściśle określona przez władze Wysp Kanaryjskich. Wszystko po to, by zachować jak najlepszą jakość produktów sygnowanych tą nazwą. W restauracjach możemy spotkać się z serwowaniem ron miel w towarzystwie bitej śmietany i cynamonu.

Kozie mięso

Kozy na Fuerteventurze
Kuchnia Fuerteventury wiele zawdzięcza kozom, które prawie od zawsze zamieszkują tę kanaryjską wyspę.

Jeśli wybierzesz się na wycieczkę w mniej zaludnione rejony wyspy, z pewnością zobaczysz tu i ówdzie przechadzające się kozy. Cabra majorera to gatunek tych zwierząt, który jest niemal symbolem Fuerteventury. Występowały tu prawie od zawsze, bo w przeciwieństwie do krów, dużo lepiej radzą sobie z prawie pustynnym klimatem wyspy i niewielką ilością pastwisk. Koza daje mleko, mięso i ser. Z koziego mięsa przyrządzane są na Fuerteventurze rozmaite tradycyjne dania (np. opisane wcześniej puchero majorero).

Ryby i owoce morza

Wyspiarskie położenie w oczywisty sposób wpływa także na kuchnię. Trudno wskazać jeden gatunek ryb lub owoców morza, które są typowe dla Fuerteventury, ponieważ jest ich bardzo wiele. W zależności od dania skosztujemy ich w wersji smażonej, pieczonej lub gotowanej – często także w towarzystwie papas arrugadas.

Fuerteventura - Hotele polecane przez biura podróży

Booking.com
Rabat AIRBNB: www.airbnb.pl/c/jalvaro55

Odkryj wszystkie Wyspy Kanaryjskie

W archipelagu Wysp Kanaryjskich znajduje się siedem głównych wysp. Odkryj wszystkie atrakcje turystyczne i miejsca warte zobaczenia na każdej z nich:
Atrakcje turystyczne i Ciekawe miejsca
Teneryfa Park zoobotaniczny Loro Park, park zoobotaniczny Jungle Park, park wodny Siam Park, park wodny Lago Martianez, Monkey Park i inne parki rozrywki na TeneryfiePark Narodowy Teide, wulkan Teide (Pico del Teide), klify Los Gigantes, wąwóz Masca, góry Anaga, Piramidy w Güímar, zabytkowy dom Casa de los Balcones, jaskinia Cueva del Viento, Smocze Drzewo, Muzeum Nauki i Kosmosu. Popularne miasta na TeneryfieSanta Cruz de Tenerife, Buenavista del Norte, Garachico, Puerto de la Cruz, Puerto de Santiago, Costa Adeje, Taganana, Guía de Isora, San Cristóbal de La Laguna, El Médano, La Orotava, Icod de los Vinos, Arona, San Miguel de Abona, La Matanza de Acentejo, La Victoria de Acentejo, Santa Úrsula, Los Cristianos, Playa de las Américas, Los Realejos, San Andrés
Fuerteventura Wydmy Dunas de Corralejo, ogród zoobotaniczny Oasis Park, park wodny Acua Water Park, wyspa Lobos (Isla de Lobos), rezerwat przyrody Parque Natural de Corralejo, Ecomuseo La Alcogida. Popularne miejsca i miejscowości: Puerto del Rosario, Corralejo, Tarajalejo, El Cotillo, Majanicho, La Oliva, Morro Jable, Costa Calma, Caleta de fuste. Popularne plaże na Fuerteventurze: El Castillo, Playa de Esquinzo
Gran Canaria Atrakcje turystyczne: Akwarium Poema del Mar, latarnia morska El Faro de Maspalomas, dawny spichlerz Guanczów Cenobio de Valerón, Pueblo Canario, nekropolia Guanczów Necrópolis de Arteara, Dom Kolumba (Casa de Colón). Parki rozrywki: Park rozrywki Holiday World Maspalomas, Park wodny Aqualand Maspalomas, Park rozrywki Sioux City Park, ogród zoobotaniczny Palmitos Park, park tematyczny Mundo Aborigen, park tematyczny Camel Safari ParkAtrakcje naturalne: ogród botaniczny Jardín Canario, szczyt Pico de Bandama, wąwóz Barranco de Guiniguada, park naturalny Pinar de Tamadaba, wydmy Dunas de Maspalomas, święta skała Guanczów Roque nublo, wąwóz Barranco de Santa Brígida, kanion Cañon del Águila, Doramas Park (Parque Doramas), Parque de Santa Catalina. Popularne miejscowości: Las Palmas de Gran Canaria, Maspalomas, San Bartolomé de Tirajana, Playa del Inglés, Puerto de Mogán, ArtenaraPlaże na Gran Canarii: Playa de Las Canteras (Plaża Las Canteras), Playa del Inglés, Playa de San Agustín, Playa de Taurito, Playa de Puerto Rico, Playa de Guayedra, Playa del Juncal, Playa Hoya del Pozo, Playa de Melenara
Lanzarote Jaskinia Cueva de los Verdes, jaskinia Jameos del Agua, ogród kaktusów Jardín de Cactus, Park Narodowy Timanfaya (Montañas del Fuego), park wodny Aqualava Water Park, podwodne Muzeum Atlantyckie, zamek Castillo de San Gabriel, Muzeum Sztuki Współczesnej Castillo de San José, Plaża Papagayo Playa de Papagayo, Fundación César Manrique (dom-muzeum artysty), wybrzeże Los Hervideros, Mirador del río, wulkan El Cuervo, dolina La Geria. Popularne miejscowości: Arrecife, Puerto del Carmen, Playa Blanca, El Golfo i laguna Charco de Los Clicos
La Palma Popularne miejscowości: Santa Cruz de la Palma, Breña baja, Breña alta
La Gomera Park narodowy Garajonay, klify Los Órganos, Dom Kolumba Casa de Colón. Popularne miejscowości: San Sebastián de la Gomera, Chipude, Agulo, Playa de Santiago
El Hierro Popularne miejscowości: Valverde, La Frontera
Poznaj wszystkie archipelagi Hiszpanii: Wyspy Kanaryjskie, Baleary, Wyspy Cies.
Zobacz także: Kuchnia Fuerteventury | El Silbo Gomero  |  Fiesta los Indianos  |  Karnawał na Teneryfie  |  Pogoda na Kanarach  |  Pogoda na Teneryfie  |  Pogoda na Fuerteventurze   |  Pogoda na Gran Canarii  |  Pogoda na Lanzarote
 

Jessica Alvaro

Jessica Alvaro

Zafascynowana językiem hiszpańskim i kulturą iberoamerykańską. Poszukuje kreatywnych sposobów nauki języków obcych, często tworząc przy tym własne. Między innymi właśnie to popchnęło ją do stworzenia serwisu Hispánico.
Jessica Alvaro

Latest posts by Jessica Alvaro (see all)

avatar