Co można powiedzieć o święcie, które zna chyba cały świat? Na pewno to, że udział w nim to gwarancja znakomitej zabawy!
La Tomatina to największa na świecie bitwa na pomidory, która obchodzona jest w mieście Buñol na wschodzie Hiszpanii (region Walencji). Hiszpańska fiesta rozpoczyna się w ostatnią środę sierpnia i jest związana z kilkudniowymi obchodami uroczystości związanych ze świętem ku czci patrona miasta, św. Ludwika Bertranda. Przygotowania rozpoczynają się jednak dużo wcześniej. Niewielu turystów wie, że na potrzeby tego wydarzenia uprawiana jest specjalna odmiana pomidorów z regionu Estremadura. Choć ich smak pozostawia wiele do życzenia, to są one miękkie i soczyste, co jest istotne ze względu na bezpieczeństwo uczestników. Cena tej odmiany jest również niższa, co nie pozostaje bez znaczenia, gdy mówimy o ponad 100 tonach świeżych pomidorów!
Aby uniknąć zabrudzeń elewacji, w przeddzień Tomatiny budynki zabezpieczane są plandekami. W pogotowiu czeka też straż pożarna, która po zakończonej bitwie zmywa sos pomidorowy z ulic. Co ciekawe, kwasy zawarte w pomidorach powodują, że betonowe fragmenty ulic i budynków po obmyciu ich wodą stają się niezwykle czyste i błyszczące!
WARTO WIEDZIEĆ: W 2002 roku Hiszpańskie Ministerstwo Turystyki przyznało La Tomatinie tytuł święta o międzynarodowym walorze turystycznym.
Jak zaczęła się bitwa na pomidory?
Korzenie pomidorowej bitwy sięgają pierwszej połowy XX wieku. A konkretnie 1945 roku, kiedy to w mieście Buñol trwa właśnie parada Gigantes y cabezudos. Energia tłumu sprawia, że między grupą młodych osób dochodzi do przepychanek. Grupa nastolatków wszczęła bójkę, za swój arsenał biorąc skrzynie pełne pomidorów, które znajdowały się w pobliskim sklepie warzywnym. Młodzież nie waha się. Raz po raz chwyta za kolejne pomidory i obrzuca się nimi, aż do interwencji sił porządkowych. Tak zaczyna się pierwsza w historii La Tomatina!
W kolejnych latach władze miasta próbowały blokować dorocznie kultywowaną tradycję. Wkrótce jednak okazało się, że pomidorowa bitwa zdobywa serca coraz większej rzeszy zwolenników, co zmotywowało rządzących do zniesienia zakazu i uczynienia La Tomatiny oficjalnej fiesty obchodzonej w mieście.
Pomidorowa bitwa współcześnie
Dziś w dorocznej bitwie średnio bierze udział 20 000 ludzi. Wydarzenie rozpoczyna się między godziną 10:00 a 11:00 i trwa dokładnie godzinę (początek i koniec zwiastuje armatni wystrzał). Uczestnicy, którzy chcą, aby bitwa rozpoczęła się wcześniej, mogą stawić czoła specjalnemu wyzwaniu! Polega ono na wspięciu się na wysmarowany mydłem pal, na szczycie którego znajduje się hiszpańska szynka!
Zasady jakimi rządzi się bitwa na pomidory są proste i raczej nie wymagają specjalnego wyjaśniania. Należy jedynie zwracać uwagę na to, aby przed rzuceniem pomidorem ścisnąć go w ręce, tak aby nie zrobić krzywdy innym. Zaleca się też stosowanie gogli ochronnych oraz rękawiczek. Finał zabawy często ma miejsce w pobliskiej rzece lub w miejskich prysznicach, gdzie uczestnicy zmywają z siebie pomidorową pulpę.
Na uwagę zasługuje też fakt, że zaledwie 8% z nich to Hiszpanie (kilka tysięcy wejściówek jest z góry zarezerwowanych dla mieszkańców miasteczka). Pozostali uczestnicy pochodzą głównie z: Australii, Japonii, Wielkiej Brytanii i USA. Sam udział w bitwie jest płatny i wymaga wcześniejszej rezerwacji. W dobie nowych technologii wszystko to można zrobić przez internet! Na najszybszych czekają także specjalne pakiety, w skład których często wchodzą także gadżety związane ze świętem, ciepły posiłek i pyszna Sangria! Bilety na przełomie wiosny i lata są też często dostępne w serwisie GetYourGuide.
Odkryj region Walencji
Każdy region Hiszpanii dzieli się na prowincje. Ich nazwy często pokrywają się z nazwami głównych miast wchodzących w ich skład. Wspólnota autonomiczna Walencji składa się z trzech prowincji.
Zobacz także: Wybrzeże Costa Blanca, Fiesta Els Enfarinats, Wyspa Tabarca, Fallas de Valencia, Hogueras de Alicante, Pogoda w Alicante, Pogoda w Walencji.