Aragonia to region, który słynie z ogromnej ilości zamków (jest ich łącznie ponad 40) i równie dużej liczby średniowiecznych klasztorów. Przyjrzyjmy się bliżej jednemu z nich.

Monasterio de Piedra (Kamienny Klasztor) to jeden z tych przybytków religijnych, którego bogatą historię możemy dostrzec na każdym kroku. Założony został w 1194 r. przez kilkunastu mnichów cysterskich, a jego budowa zajęła zaledwie 23 lata. Było to możliwe, dzięki wykorzystaniu ruin muzułmańskiej twierdzy, która wcześniej stała w tym miejscu.

Cystersi zajmowali zakon przez blisko 700 lat, aż do momentu, gdy w 1835 r. zaczęto sprzedawać klasztory na publicznych aukcjach. Od 1840 r. budynek ten znalazł się w rękach prywatnych zarządców.

Kamienny Klasztor otwiera się na turystów…

Dziś klasztor jest otwarty na wszystkich turystów zainteresowanych zarówno niezwykłą architekturą tego przybytku (łączy ona trzy style: romański, gotycki i barokowy), jak i doświadczeniem choć przez chwilę tego, w jakich warunkach przez wieki żyli tamtejsi mnisi.

Na trasie wycieczki czeka na nas kilka szczególnie ciekawych miejsc, które pozwalają jeszcze lepiej poczuć klimat tego obiektu. Jednym z pomieszczeń, które możemy odwiedzić, jest Sala Capitular (Sala Kapitularna), gdzie duchowni zbierali się po porannej mszy i publicznie wygłaszali swoje grzechy. Zaglądnąć można także do dawnego spichlerza oraz piwnicy, w której znajduje się Muzeum Wina – miłośnicy tego trunku będą mogli zobaczyć, jak wygląda tradycyjny proces jego przyrządzania. To pomieszczenie, które robi jednak największe wrażenie, to kuchnia z ogromnej wielkości kominkiem. To właśnie w niej powstała pierwsza czekolada w Europie!

La Trapa

Kamienny Klasztor w Aragonii // Hispanico.plChoć Majowie odkryli kakao już ponad 2 000 lat temu, to do Europy trafiło ono dużo później, bo dopiero w erze wielkich odkryć geograficznych.

Była pierwsza połowa XVI wieku, kiedy to Fray Jerónimo de Aguilar (jeden z zakonników bractwa zakonu cystersów) wyruszył wraz z Hernánem Cortésem do Meksyku. To właśnie tam poznał napój powstały na bazie nasion kakaowca, który dziś nazwalibyśmy “gorzkim kakao” (Majowie nie znali cukru). Recepturę jego przygotowania (wraz z nasionami) Fray przesłał do opata Kamiennego Klasztoru, gdzie w 1534 r. po raz pierwszy stworzono w Europie czekoladę.

Do dziś w zakonie cystersów istnieje bogata tradycja przygotowywania czekolad, a La Trapa uważana jest za jedną z najlepszych marek czekolad w Hiszpanii.

Oprócz licznych opisanych wcześniej pomieszczeń, które obejmuje trasa zwiedzania Kamiennego Klasztoru, na turystów czeka także bogata ekspozycja przedstawiająca historię czekolady. Znaleźć tam można nie tylko treści pisane, ale także zdjęcia i obraz przedstawiający mnichów wyrabiających czekoladę.

Kamienny Klasztor w Aragonii // Hispanico.pl
Fot. www.trapa.com

Jeżeli natomiast ta słodka historia wzbudzi Wasz apetyt, zawsze możecie zaglądnąć do znajdującego się niedaleko sklepu z pamiątkami, w którym można kupić także tabliczkę znanej wszystkim La Trapy.

Park krajobrazowy

Kamienny Klasztor to nie jedyne miejsce, które warto odwiedzić w tym rejonie. Otaczający go park krajobrazowy pełen jest cisów, kasztanowców i topol, które dają cień w upalne dni lata. Jest to także raj dla ornitologów, który znajdą w tym miejscu między innymi różne gatunki puchaczy, sępy i orły.

Kamienny Klasztor w Aragonii // Hispanico.pl
Cola de Caballo, Fot. www.blagers.co/pl/monasterio-de-piedra-kamienny-klasztor

Zwiedzenie całego parku zajmuje co najmniej kilka godzin. Jest to jednak wyprawa warta zachodu. Na naszej drodze znajdziemy liczne wodospady (najdłuższy to Cola de Caballo), jeziora (np. Lago del Espejo, czyli Lustrzane Jezioro, które swoją nazwę zawdzięcza idealnie gładkiej tafli wody), czy Jaskinie. Jeśli chodzi o te ostatnie, najbardziej znaną jest Gruta Iris (Tęczowa Grota). Słynie ona bowiem z tego, że bardzo często można zaobserwować w niej tęczę.

Jessica Alvaro

Jessica Alvaro

Zafascynowana językiem hiszpańskim i kulturą iberoamerykańską. Poszukuje kreatywnych sposobów nauki języków obcych, często tworząc przy tym własne. Między innymi właśnie to popchnęło ją do stworzenia serwisu Hispánico.
Jessica Alvaro
PODZIEL SIĘ

Dodaj pierwszy komentarz

avatar
wpDiscuz