Wiedzieliście, że dorsz może ważyć aż do 90 kg i żyć nawet 20 lat, a samica rodzi od 3 do 9 milionów jajeczek jednorazowo? Takie ciekawostki oraz wszelkie sekrety fascynującej historii dorsza, króla portugalskiej gastronomii, odkryjecie w Centrum Interpretacji Historii Dorsza w Lizbonie.
Centrum Interpretacji Historii Dorsza to wyjątkowe miejsce, opowiadające o historii portugalskiego narodu oraz o poświęceniu dla połowu dorsza podczas wypraw w poszukiwaniu nowych ziem. Muzeum to nie tylko hołd złożony tej rybie. Dokłada się tam też starań, by edukować w kwestii jej miejsca w portugalskiej kulturze i wieloletniej relacji z krajem oraz przedstawić ją jako dobro kultury i jego symbol.
To miejsce w bardzo interaktywny oraz nowoczesny sposób, za pomocą technologii, obrazów, filmów oraz animacji, przedstawia elementy portugalskiej tradycji w dwóch modułach, “Morze” oraz “Przy stole”, które pozwolą Wam poznać naszego głównego bohatera w tych dwóch kontekstach.
Zwiedzanie Muzeum
Pierwsza część muzeum pozwala poznać opowiedzianą w poetycki sposób historię pierwszych rybaków, ich rytuały pożegnań z rodziną oraz życie na pokładzie. Możecie tam też skorzystać z symulatora samotnej podróży kutrem rybackim po lodowatych wodach Morza Północnego.
Druga część Centrum Interpretacji Historii Dorsza nawiązuje do dorsza jako nieodłącznej części portugalskiej gastronomii, zarówno na co dzień jak i od święta. Porusza się tam także obecną sytuację jego światowego spożycia oraz połowu.
Podczas zdobywania nowych informacji czeka Was wiele ciekawostek dotyczących masowego odławiania dorsza i jego znaczenia w innych kulturach świata. Wystawę możecie oglądać indywidualnie, odkrywając świat dorsza dzięki informacjom umieszczonym w centrum bądź zaopatrzyć się w specjalną aplikację z audioprzewodnikiem.
Muzeum nie tylko uczy, ale także dostarcza rozrywki, gdyż podczas zwiedzania zaprasza każdego do ciekawych doświadczeń, zarówno w salach ekspozycyjnych, jak i przy nauce gotowania.
Gastronomia w Centrum Interpretacji Historii Dorsza
Gomes da Sá, Á Bras, Zé do Pipo… Wciąż nie możecie zapamiętać licznych portugalskich nazw dań opartych na dorszu? A może zastanawia Was skąd wzięły się te mniej oczywiste? Centrum Interpretacji Historii Dorsza to wspaniała placówka edukacyjna, ale także autor wyjątkowej Encyklopedii Bacalhau, która przedstawia słynne 1001 przepisów na przygotowanie dorsza wraz z cennymi wskazówkami dotyczącymi jego idealnego przyrządzenia. Encyklopedia zawiera też wzmianki o pochodzeniu dań oraz o ewentualnych historiach z nimi związanych.
By dopełnić doświadczenia w Centrum Interpretacji Historii Dorsza koniecznie zajrzyjcie do restauracji Terra Nova, gdzie królują oczywiście dania przyrządzone z tej ryby. Odwiedźcie też sklepik spożywczy o tej samej nazwie, który oferuje najlepszej jakości starannie wyselekcjonowanego dorsza w jego przeróżnych odsłonach, od tradycyjnego, suszonego do najlepszych marek dorszowych konserw.
Informacje praktyczne
- Bilety wstępu do Centrum Interpretacji Historii Dorsza najlepiej kupić z wyprzedzeniem. Unikniesz wówczas stania w długiej kolejce oraz ominie Cię ryzyko, że wszystkie bilety zostały wyprzedane.
- Adres: 1100-016 Lizbona, Portugalia
- Godziny otwarcia: od poniedziałku do niedzieli w godz 10:00-19:00.
- Kup bilety na GetYourGuide