Choć ropa vieja swoje korzenie ma na Wyspach Kanaryjskich, to największą popularnością cieszy się w tradycyjnej kuchni kubańskiej.

Danie składa się z rozdrobnionego steku wołowego gotowanego na bazie sosu pomidorowego. Serwowane jest z ryżem i czarną fasolą.

Rozmaite odmiany tego dania znane są również w Kolumbii i Wenezueli, gdzie nazywa się je carne desmechada lub mechada. W Kostaryce znajdziemy je pod nazwą carne mechada, a w Panamie pod oryginalną nazwą – ropa vieja. Każda z odmian różni się nieco pod kątem rodzaju mięsa, czy innych składników. Ogólny wygląd dania pozostaje jednak bez większych zmian.

Na Kubie czarna fasola i ryż nazywane są Moros y Cristianos, gdzie Moros (maurowie) odnosi się do czarnej fasoli, a Cristianos (chrześcijanie) do ryżu. Gdy oba te składniki gotowane są razem, nazywa się je congrí.

 

Tak naprawdę ropa vieja oznacza…

Skąd się wzięła ta specyficzna nazwa, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza stare ubrania? Zdania są podzielone. Według niektórych jest to tylko kwestia samej konsystencji dania, które może przypominać pocięte szmaty… Istnieje jednak także legenda, która opowiada o bardzo ubogim człowieku, którego rodzina przyszła na kolację. Nie mógł on kupić wystarczająco dużo jedzenia, więc poszedł do szafy i zabrał z niej kilka starych ubrań, aby je ugotować. Podczas gotowania miłość tego człowieka do rodziny sprawiła, że stare ubrania zamieniły się w pyszny gulasz wołowy… Cóż, jaki kraj, takie legendy ;).

Jessica Alvaro

Jessica Alvaro

Zafascynowana językiem hiszpańskim i kulturą iberoamerykańską. Poszukuje kreatywnych sposobów nauki języków obcych, często tworząc przy tym własne. Między innymi właśnie to popchnęło ją do stworzenia serwisu Hispánico.
Jessica Alvaro
PODZIEL SIĘ

Dodaj pierwszy komentarz

avatar
wpDiscuz