Baskijska kuchnia jest uważana za jedną z najlepszych na świecie, a wiele tamtejszych restauracji posiada gwiazdki Michelina, czyli najwyższe odznaczenie w kulinarnym świecie.

Pintxos, czyli baskijskie tapas // Hispanico.plMiejscowi kucharze chętnie wykorzystują produkty pochodzące z ich regionu, w szczególności ryby i owoce morza. Pintxos (w pisowni hiszpańskiej pinchos), pozwalają na spróbowanie tych wszystkich niesamowitych regionalnych specjałów w wersji mini.

Jedzenie tych małych przekąsek przekształciło się w baskijski zwyczaj, który polega na chodzeniu od baru do baru i w każdym z lokali wypijaniu zurito, czyli małego kufla piwa, lub txikito, niewielkiego kieliszka wina wraz z pintxos. Wersje tych zakąsek na zimno zwykle są wystawiane na barze na dużych tacach, o te przyrządzane na ciepło należy poprosić kelnera.

Czym różnią się pintxos od tapas?

Pintxos, czyli baskijskie tapas // Hispanico.plPodstawową różnicą między tapas a pintxos jest to, że te pierwsze je się przy użyciu sztućców. Baskijska wersja tych przekąsek tradycyjnie była przykuwana wykałaczką do małej kromki chleba, co ułatwiało wzięcie jej do ręki. I mimo że obecnie nie zawsze są już one podawane w taki sposób, możemy je zwykle zjeść bez użycia widelca i noża.

Kolejną rzeczą pomagającą w rozpoznaniu z którym typem hiszpańskich przekąsek mamy do czynienia jest fakt, że za ich baskijską wersję najczęściej się płaci w taki sposób, że kelner podlicza pozostawione przez nas patyczki, grupując je według kolorów i rozmiarów. Z kolei tapas, rozpowszechnione w pozostałych częściach Hiszpanii (najlepsze można spotkać w Andaluzji) są dodawane często za darmo do zamawianych napojów.

Gdzie najlepiej wybrać się na pintxos?

Pintxos, czyli baskijskie tapas // Hispanico.plPintxos są serwowane w wielu barach i restauracjach w Kraju Basków, jednak warto starannie wybrać miejsce na spróbowanie tych małych, kulinarnych dzieł sztuki. Poniżej znajdziecie opis najlepszych i najciekawszych lokali w San Sebastián, w których można je zjeść. Ceny zaczynają się już od 3 euro za porcje.

Bar Txepetxa

Bar Txepetxa mieści się na starym mieście w San Sebastián. Największą gwiazdą tego lokalu jest anchois podawane na najróżniejsze sposoby: z ikrą jeżozwierza morskiego, z czarnymi oliwkami, a nawet z kremem z pająka morskiego!

Bar Néstor

Bar Néstor, znajdujący się na ulicy Pescadería w starej części miasta, to mały lokal z tradycjami. Jest on przede wszystkim znany ze swojego pintxo z tortillą z ziemniaków (hiszp. tortilla de patatas) podawanego tam tylko o godzinie 13 i 20. W tym barze można też spróbować dosyć znanej wersji pintxo nazywanej Gilda – upamiętnia ona film o tym samym tytule z Ritą Hayworth, który został ocenzurowany po wojnie domowej w Hiszpanii w 1946 r. Ta przekąska jest tradycyjnie przyrządzana z papryczkami guindilla, oliwkami oraz anchois.

Bar Antonio

Bar Antonio to niepozorny z wyglądu lokal w samym centrum San Sebastián. Wizyta w nim jest obowiązkowa dla wszystkich osób chcących poznać tradycyjną baskijską kuchnię. Do najciekawszych z podawanych tam pintxos z można zaliczyć ravioli z byczym ogonem i langustami oraz kaszanka z foie gras.

La Cuchara de San Telmo

La Cuchara de San Telmo to jeden z najbardziej obleganych barów w San Sebastián, w którym są podawane pintxos. Znajduję się on w centrum miasta, na ulicy 31 de Agosto. Czasem trudno tam znaleźć wolne miejsce, ale warto się wybrać do tego lokalu na ich najsłynniejsze pintxo – foie gras podawane na kromce chleba z sosem przygotowywanym na bazie kompotu z jabłek.

Zobacz także: Tapas – kulturowa wizytówka Hiszpanii

Agnieszka Zaborska

Agnieszka Zaborska

Studenta filologii iberyjskiej na specjalizacji dziennikarskiej. Pasjonatka języka hiszpańskiego i wszystkiego co z nim związane. W najbliższej przyszłości planuję zamieszkać w najgorętszym regionie Hiszpanii, Andaluzji, w ramach programu Erasmus.
Agnieszka Zaborska

Latest posts by Agnieszka Zaborska (see all)

PODZIEL SIĘ

Dodaj pierwszy komentarz

avatar
wpDiscuz