Potrawy wigilijne w Hiszpanii

Rosół, nugat, pieczone prosię, krewetki i homar. Wbrew pozorom nie jest to jadłospis żadnej restauracji, lecz…

Potrawy wigilijne w Hiszpanii z polskiej perspektywy mogą wydawać się odrobinę egzotyczne i nieprawdopodobne. Dla Hiszpanów nie są jednak niczym nowym, a serwowane dania wykorzystują wszystko to co w kuchni hiszpańskiej najlepsze.

Które potrawy wigilijne w Hiszpanii są najpopularniejsze?

La Nochebuena, czyli Wigilia, jest rozpoczynana całkiem podobnie jak w Polsce: od uroczystej kolacji w rodzinnym gronie. W przeciwieństwie do naszego kraju, w Hiszpanii nie obowiązuje post. Menu tego dnia jest bardzo obfite i zróżnicowane, a Hiszpanie bynajmniej nie ograniczają się do 12 potraw. W zależności od regionu, na stole znajdziemy nieco inne dania. Dlatego też nikogo nie powinny dziwić np. owoce morza podawane zwłaszcza na wybrzeżach. Często spotyka się też drób, wieprzowinę, czy jagnięcinę. Dość powszechne są również dania z ryb, czy królika. Hiszpańska kolacja wigilijna składa się z przystawek, dań głównych i oczywiście z deserów.

Przystawki

Ceny najlepszych jamón ibérico mogą sięgać kilku tysięcy euro!
Ceny najlepszych jamón ibérico mogą sięgać kilku tysięcy euro!

Do najbardziej popularnych przystawek wigilijnych zaliczamy jamón, czyli popularny rodzaj hiszpańskiej szynki. Na początku wieczerzy można zajadać się owocami morza na zimno albo pasztetem. W tym czasie podaje się również zupę consommé, którą można niejako uznać za hiszpańską wersję naszego rodzimego rosołu. W Madrycie jada się natomiast zupę migdałową.

Dania główne

Wśród dań głównych można przebierać i wybrzydzać do woli, każdy znajdzie coś dla siebie. Popularną potrawą jest cochinillo de Navidad – pieczony prosiaczek, podawany głównie w Kastylii-La Manchy. W Katalonii z kolei serwuje się różne rodzaje mięsa, kiełbasy i czarną kaszankę.

Będąc w Andaluzji, istnieje duże prawdopodobieństwo, że podczas Świąt zjemy dobrego kurczaka, gdyż to właśnie drób dominuje w tym regionie. Na wybrzeżach popularne są owoce morza i ryby: na stole pojawiają się homary, krewetki, dorady i dorsze. Zdarzają się także ślimaki. Na Wyspach Kanaryjskich możemy zaś spotkać się z mięsem kozim. Jak widać, regionalne hiszpańskie przysmaki różnią się od siebie radykalnie!

Desery

Turrón to prawdopodobnie najsłodszy rodzaj pamiątki z Hiszpanii
Turrón to prawdopodobnie najsłodszy rodzaj pamiątki z Hiszpanii

Na hiszpańskim stole wigilijnym na pewno nie może zabraknąć słodkości. Wśród najczęściej serwowanych smakołyków obowiązkowo musi znaleźć się turrón – rodzaj nugatu, który przygotowuje się z dodatkiem migdałów, miodu i orzechów laskowych. Turrón występuje zarówno w wersji twardej (turrón de Alicante), jak i miękkiej (turrón de Jijona) i jest odpowiednikiem polskiego opłatka, którym bliscy dzielą się podczas Wigilii.

Bardzo popularne są też polvorónes, czyli andaluzyjskie ciastka świąteczne. Robi się je z dodatkiem cynamonu oraz migdałów, obsypuje cukrem pudrem i sprzedaje zawinięte w papier. W Wigilię możemy również skosztować: marcepanu, orzechów, daktyli oraz kilku rodzajów drożdżowych ciast i ciastek. Nie da się ukryć, że Hiszpanie uwielbiają słodycze.

Napoje

W trakcie Świąt na stole nie może również zabraknąć wina, zarówno czerwonego, jak i białego. Hiszpanie nie odmawiają sobie także bąbelków – w tym przypadku jest to cava, czyli wino musujące, którym często wznoszone są toasty.

Paulina Roszkowska
Paulina Roszkowska
Miłośniczka Teneryfy i Sal­va­dora Dalí. Chciałaby odwiedzić wszystkie Wyspy Kanaryjskie. Uważa, że żadna chwila spędzona na gotowaniu nie jest zmarnowana - zwłaszcza jeśli mowa o kuchni hiszpańskiej lub meksykańskiej.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

POLECANE ARTYKUŁY